2017-11-09 15:28:59• hírek • Bede Emőke

Száznyolc nap alatt közel százötven kilométeren sikerült betömni a megyei utak kátyúit

Csütörtök délutánra sajtótájékoztatót hívott össze a Szatmár Megyei Tanács elnöke. A találkozó apropóját az szolgáltatta, hogy egyre-másra jelennek meg a médiában téves információk a megyei utak állapotát illetően.

Mint kiderült, jelenleg a megyében 178 kilométeren teljes felújítás zajlik: ebbe a konkrét úttest rehabilitálásán túl beletartoznak az autókiállók, a vízelvezetők is. Az ezen útszakaszokra érvényes szerződések a 2015-ös évre voltak kiírva, a késedelmet a közbeszerzési eljárások lebonyolítása okozta.
 

Az Országos Területfejlesztési Program I. csomagját tekintve elmondható, hogy jelenleg 12 beruházás zajlik, ebből tíz esetben van szó megyei utakról. E tízből négy teljes mértékben elkészült, újabb négy szakaszon pedig a munkálatok több mint 70 százalékát sikerült kivitelezni. Utóbbi négy valószínűleg jövő év elején készül el teljesen.
 

Négy szerződés esetében a munkálatok kevesebb, mint 50 százaléka készült el, viszont ezeknek a kivitelezés határideje 2019-re nyúlik át. Érdekes módon ez nem azt jelenti, hogy akkorra sikerül teljes mértékben elkészíteni az utat, hiszen már két kivitelező cég is jelezte, hogy a jövő év során szeretné átadni az általa kezelt útszakaszt. Az illető két szakasz: a 60 kilométer hosszú homoródi út, valamint az úgynevezett teremi út, mely Tasnádot és Nagykárolyt köti össze.
 

A fentebb említett 12 beruházásra vonatkozó szerződés aláírása óta 108 nap telt el. Ez idő alatt az útkarbantartó cégeknek sikerült 143 kilométeren betömni a kátyúkat, közel 60 ezer négyzetméternyi útszéli bokrot-cserjét kaszáltak le, valamint több mint 18 ezer négyzetméternyi útburkolati jelzés került felfestésre.
 

Az Országos Területfejlesztési Program II. csomagjában újabb 11 beruházás vár szerződéskötésre. Amennyiben a minisztérium még jelen év folyamán jóváhagyja ezeket a beruházásokat, akkor az illető útszakaszokon jövőre már megkezdődhetnek a munkálatok.
 

A Szatmár Megyei Tanács elnöke arról is beszámolt, hogy a Regionális Operatív Program keretén belül valószínűleg felújításra kerül majd a Tövishát egyik legfontosabb útvonala is, mely Szilágycsehből indul, majd Hadad, Bogdánd, Szilágykorond, Nántű, Dobra és Béltek érintésével csatlakozik az E81-es útra. Pataki Csaba reményét fejezte ki, hogy a munkagépek már jövőre megkezdhetik az útszakasz felújítását. Emellett azt is hozzáfűzte, hogy míg az időjárás engedi, a többi útszakaszon is folytatódnak a munkálatok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: