2018-08-06 08:24:17• hírek • Bede Emőke

Száznál is több kiskorút fordítottak vissza a petei határátkelőnél

Egy külföldi utazásra – legyen szó nyaralásról vagy más természetű útról – mindenképp alaposan fel kell készülni, hiszen számtalan előre nem látható kellemetlenséggel találhatjuk magunkat szembe, ha nem így cselekszünk.

Bár többek számára már elcsépelt jó tanácsnak tűnik, mégis az ilyen típusú előkészületek közül nem hiányozhat hivatalos okmányaink ellenőrzése sem. Különösen igaz ez abban az esetben, ha kisgyerekkel utazunk, s a helyzet csak tovább bonyolódik, ha az a bizonyos gyerek nem is a sajátunk, hanem csak rokoni kapcsolatban állunk vele.
 

Már csak azért sem érdemes elbliccelni az okmányok átnézését, mert könnyen azzal találhatjuk szembe magunkat, hogy a határnál derül ki, nincs meg minden okirat, ezért vissza kell fordulnunk. Ilyen esetre pedig több példa van, mint gondolnánk. A román határrendészet nemrégiben közreadott információi szerint a petei határátkelőnél ebben az évben nem kevesebb mint 180 kiskorútól tagadták meg az ország elhagyását, a csanálosi átkelőnél pedig 30 román állampolgárságú gyereket fordítottak vissza.
 

Hogy miért nem léphették át az országhatárt ezek a kiskorúak? Legtöbb esetben ugyanott úszott el a dolog: az ország elhagyásához szükséges dokumentumok közül hiányzott egy-kettő, esetleg mindegyik. Sokan nem rendelkeztek szülői felhatalmazással, de arra is volt példa, hogy az erkölcsi bizonyítvány hiányzott, vagy esetleg épp az úti okmány, mely alatt legtöbb esetben az útlevelet értjük. Viszont fontos tudni, hogy a születési bizonyítvány nem számít úti okmánynak, így azzal hiába próbáljuk átvinni a gyereket –közli a határrendészet, s biztosan nem figyelmeztetne erre, ha nem lett volna az esetre precedens.
 

Ha tehát nem akarunk pont a határtól visszafordulni, érdemes lehet tájékozódni az érvényben levő rendelkezésekről. Ezt legegyszerűbben a határrendészet honlapján tehetjük meg, mely ide kattintva érhető el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: