2020-03-10 12:57:08• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Száznál is több balesetveszélyes járműre bukkant Szatmár megyében a RAR

A tavalyi esztendőben a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR) munkatársai összesen 69 130 darab járművet vizsgáltak át az országúti műszaki ellenőrzések során. Több mint 31 607 járműről kiderült, a műszaki szempontból súlyos vagy akár balesethez vezető hibák ellenére is használják őket – tájékoztatta híroldalunkat a hivatal.

A Gépjármű-nyilvántartó Hivatal (RAR) illetékesei által a 2019-es év folyamán ellenőrzött gépjárművek 45,72 százaléka műszaki hibásnak bizonyult – derül ki az intézmény kimutatásából. E szerint tavaly 69.130 autó műszaki állapotát vizsgálták meg az utakon végzett ellenőrzések során. Az észlelt rendellenességek miatt 22.447 bírságot róttak ki országszerte, 17.938 járműnek bevonták a forgalmi engedélyét, 413-at lefoglaltak, 113 esetében pedig érvénytelenítették a műszaki vizsgát.


A legtöbb autónál – 27% – a világító és jelzőberendezésnél észleltek hibákat, az esetek 12 százalékában a kerekek, gumiabroncsok és felfüggesztés terén tapasztaltak hiányosságokat, a fékrendszernél a vizsgált autók 4 százalékánál, az irányítórendszernél pedig a járművek 1,57%-ánál voltak problémák. Ugyanakkor 2579 jármű esetében a károsanyag-kibocsátás mértéke jelentett gondot.



Szatmár megyében a tavalyi évben 2881 gépjárművet ellenőriztek. Ezeknek 55 százaléka nem felelt meg a RAR által támasztott műszaki elvárásoknak, mi több, 117 olyan járműre is bukkantak, mely bármelyik pillanatban balesetet okoztatott volna. Ugyanakkor a hivatal azt is közölte, hogy a megállított autók 12 százaléka a környezetszennyezési normáknak nem felelt meg, 0,14 százalékuk esetében az azonosítással voltak gondok, 1,7 százalékuk, hamis, lejárt vagy bevont műszaki engedéllyel közlekedett.


Megyénk területén összesen 912 helyszíni bírságot szabtak ki, 476 forgalmi engedélyt bevontak, illetve 9 vezetői engedélyt függesztettek fel. Ezzel kapcsolatban a RAR kifejti, hogy a forgalmi engedélyt a feltárt hibák elhárítása esetén a forgalmi engedélyt vissza lehet igényelni.


Az utakon végzett ellenőrzések eredményei nem tükrözik a hazai géppark általános állapotát, ilyenkor ugyanis eleve olyan gépjárműveket állítanak meg az utakon, amelyekkel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy hiányosságaik lehetnek – szögezi le közleményében a hivatal.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: