2013-12-16 12:48:40• hírek • MTI

Kína figyeli az észak-koreai eseményeket

Belpolitikai ügynek tekinti Kína az Észak-Koreában nemrégiben még roppant befolyásosnak tartott Dzsang Szong Tek kivégzését, de ezzel együtt - vezető illetékesek nyilatkozatai szerint - szoros figyelemmel követi az észak-koreai eseményeket. A hongkongi média eközben ébresztő hatásúnak nevezte az ügyet.

Vang Ji kínai külügyminiszter egy hétfői konferencián szűkszavúan úgy fogalmazott: Észak-Koreában "fontos változások" mentek végbe az elmúlt időszakban.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető múlt csütörtökön végeztette ki kegyvesztetté vált nagybátyját, Dzsangot, ami érezhetően meglepetést keltett Pekingben. A külügyminisztérium hét végi bejelentése szerint a kínai kormány ezt belpolitikai ügynek tekinti, s ezen túlmenően érdemben nem kommentálja. Vang ezt ismételte meg hétfőn is, hozzátéve: továbbra is kiemelten figyelik az Észak-Koreában zajló történéseket.

Az eseményről a kínai sajtó is csupán nagyvonalakban számolt be, legfőképpen a Dzsang Szong Teknek tulajdonított bűnöket hangsúlyozva. Egyedül a Global Times című napilap fogalmazott élesebb hangon, egyebek között azt írva, hogy a kínai lakosság kedvezőtlenül értékeli a történeteket.

A China Daily című napilap a hét végén azt próbálta kideríteni, hogy a kétoldalú együttműködést mennyiben befolyásolja a kínai-észak-koreai kapcsolatokért legfelsőbb szinten felelős Dzsang kivégzése és a hozzá lojálisnak tartott, Kínában dolgozó kereskedelmi képviselők hazahívása. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ennek már rövid távon hatása lehet, Phenjan ugyanis vélhetően felülvizsgálja majd a kínai projekteket.

A szakemberek leváltása után az új kapcsolatok kiépítése is időbe telik majd, de a jó kapcsolatok fenntartásával mindkét fél jól jár, s ezzel tisztában is vannak - fogalmazott a lapnak Vang Csün-seng, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Kelet-Ázsia kutatója. Hung Lej, a kínai külügyminisztérium szóvivője a kérdéssel kapcsolatosan annak a reményének adott hangot, hogy a gazdasági kapcsolatokat nem érintik az események.

A South China Morning Post című hongkongi napilap hétfői számában sokkolónak nevezte a kivégzést, a phenjani rezsimet pedig kiszámíthatatlannak és brutálisnak bélyegezte. A cikk szerint a történtek arra mutatnak rá, hogy Pekingnek csupán korlátolt beleszólása van szövetségesének befolyásolásába. Ez az Észak-Koreával fenntartott kapcsolatok felülvizsgálatát teszi szükségessé Peking részéről - írta a lap, hozzátéve: miközben Hszi Csin-ping kínai elnök a nemzetközi színtéren a korábbinál közeledőbb magatartást ígér, Phenjannal szemben keményebben kell fellépnie.

A hét végén a Ta Kung Pao című hongkongi lap Kína számára "ébresztőnek" nevezte a történteket. Az észak-koreai rezsim kegyetlensége szerinte minden képzeletet felülmúl, az "incidens" Peking korlátolt befolyására világít rá. A Koreai-félsziget északi felén az instabilitás lehetősége jóval nagyobb és veszélyesebb, mint a déli felén - írta a lap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: