2015-11-22 00:21:28• hírek • Kocsis Zoltán

Százhúsz kiló liszt, háromszáz tojás, félezer vendég a Strudlifesztiválon

Liszt, olaj, tojás, aludttej, olaj - na meg tölteléknek krumpli, túró vagy lekvár. Ezek a hozzávalók és némi sütés után kész is a strudli. Egyszerű és nagyszerű, mondhatnánk. A hagyományos péksütemény azonban lassan szimbolikus szerepet tölt be a szatmári svábok életében. Az összetartozás, az együvé tartozás jelképévé nőtte ki magát a strudli.

A szombat délután immár hetedik alkalommal megszervezett Strudlifesztivál azonban talán miden eddiginél hangsúlyosabban jelképezte az együtt, az egymás mellett élést is. A fesztiválon ugyanis a helyi német közösség vezetői mellett már szokásos vendégnek számítanak a magyarság képviselői (Pataki Csaba szenátor és Maskulik Csaba városi képviselő is tiszteletét tette), ám ezúttal a többségi társadalom - liberális színezetű - vezetői is szép számban képviseltették magukat a Svábházban megtartott ünnepségen.

Amelynek nyitányaként Orbán Mihály római katolikus lelkipásztor, Leitner János, a Német Demokrata Fórum megyei szervezetének jelenlegi és Forstenheizler János korábbi elnöke, valamint Hauler Magdolna főszervező köszöntötte a megjelenteket.

Utóbbi elmondta, miután tavaly nem volt elég a száz kilogramm, idén 120 kiló liszttel, 50 liter olajjal, 300 tojással, 20 kilogramm túróval, 50 kilogramm burgonyával és 20 liter lekvárral készültek. A tradicionális péksütemény tésztáját húszan gyúrták, a konyhában pedig 15-en sütötték - Csanálosról, Csomaközről, Nagymajtényból, Nagykárolyból és Szatmárnémetiből érkező hozzáértő kezek. Az utánpótlásról is gondoskodtak, az egyik sarokban ugyanis alig néhány éves kezecskék is szorgoskodtak.

Mindemellett elkészült több tíz liter strudlileves is. Ebbe természetesen nem a kész strudlit főzik bele, hanem azokat a tésztavégeket, amelyek a formáláskor fölöslegessé válnak.

A Német Demokrata Fórum és a Kálvária-templom német közösségének közös ünnepségére mintegy félezer vendéget vártak idén is. Akik a kulináris élmények mellett a sváb néptánc hagyományaiba is betekintést nyerhettek. A hangulatot a finom forralt bor is fokozta, a családias hangulatú, kiegyensúlyozottságot sugalló Strudlifesztiválon pedig akár éjfélig is beszélgethettek svábok, magyarok, románok.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: