2015-08-07 18:05:53• hírek • Szatmár.ro

Százhét pár mondja ki a boldogító igent augusztusban Szatmárnémetiben

Csúcson a házasságkötések száma a szatmári megyeközpontban: augusztusra összesen 107 pár jegyzett elő időpontot, ezek egy része már lezajlott, de az esküvők nagyobb része a hónap második felében lesz - tudtuk meg a lakosság-nyilvántartóban, ahol Torja Ionel osztályvezető számos házasságkötéssel kapcsolatos érdekességbe is beavatott minket.

Az a pár, melynek tagjai most kaptak észbe és még augusztusban kötnének házasságot, ráadásul ezt hétvégén tennék meg, csalódni fognak, hiszen szinte nincs is szabad időpont szombaton vagy éppen vasárnap - tudtuk meg a lakosság-nyilvántartóban. "Sokan tudták, hogy most jönnek haza külföldről és most kötnek házasságot, ezért hónapokkal ezelőtt foglaltak időpontot az anyakönyv-vezetőnél" - mondja Torja Ionel.

Kiderült, sokan választják azt a lehetőséget, hogy ne a házasságkötő-teremben, hanem a templomban vagy a lagzinak otthont adó étteremben adják össze őket. Erre is sor kerülhet, de 500 lejes kiszállási díjat kell fizetnie a párnak.

A házasságkötést legalább tíz nappal későbbi időpontra lehet beszúrni a kérvény leadásától számítva. Persze vannak kivételek. Torja elmondása szerint súlyos betegségre hivatkozva előrébb lehet hozni a házasságkötés dátumát. "Úgy két éve volt egy eset: a pár már 20 éve együtt élt, de nem voltak házasok. Az egyik személy súlyos rákbeteg volt, ezért a kérésükre rövid időn belül össze is adtuk őket. Sajnos a beteg fél a házasságkötést követően egy héttel el is hunyt" - mondja az osztályvezető.

Azt is megtudtuk, hogy 2012 óra a polgármester két, nem szatmári illetőségű személyt is összeadhat. Csak kérvényezni kell és a polgármesternek rá kell bólintania a kérésre. Persze az ritkább, hogy például két kolozsvári illetőségű személy Szatmárnémetiben házasodjon, de példa volt már rá.

Kérdésünkre Torja Ionel elmondta: megtörtént már, hogy valaki két férfi házasságának a lehetősége kapcsán érdeklődött. "Nem tudjuk, hgy viccelt, vagy komolyan gondolta a szándékát az érdeklődő. Mindenesetre Románia törvényei nem adnak lehetőséget egyneműek házasságára. Így azt a házasságkötést sem tudtuk jegyzőkönyvbe venni, amikor egy szatmári férfi hivatalosan be akarta jelenteni, hogy Hollandiában férjhez ment egy ottani állampolgárhoz" - magyarázta Torja Ionel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: