2019-06-08 14:39:20• hírek • Nagy Tímea / Bede Emőke

Százak csodálták meg az oldtimer kiállítást Szatmárnémeti régi központjában

A „Drum bun" Dacia-klub a nevével ellentétben nem Romániában, hanem Lengyelországban, azon belül pedig Krakkóban alakult. Alapítói (egykori) Dacia-tulajdonosok, akiket elvarázsolt a román kommunista autógyártás néhai csúcsterméke.

Úgy gondolhatták, a nosztalgia mellett mással is adózniuk kell a kultikus 1300-as és 1310-es modellek előtt - így alakult meg a „Drum bun" klub. Aztán Szatmárnémetiben is lett ilyen szervezet, a szintén régi román autók megszállottjaként ismert George Negreanak köszönhetően.

 


A klub közreműködésével szombat délben immár hatodik alkalommal szervezték meg Szatmárnémetiben a Retró Autók Parádéját, melyre idén is több tucat koros, de jó karban tartott járgányt vártak. A gépcsodák meg is érkeztek a messzi Lengyelországból és Szatmárnémeti környékéről is. A találkozás mindig örömteli, hiszen az oldtimeres társaságnak mindig akad mesélni, újságolni valója. A kiállítás alkalmával az autótulajdonosok nem csak egymással, hanem az érdeklődőkkel is beszélgettek. Számtalan kérdés merül fel ilyenkor. Az első mindig az, hogyan válik valaki egy sima sofőrből a motoros járművek megszállottjává. A választ pedig szinte minden esetben a gyermekkori történetekből, a nagytata és az apuka autójától eredeztetik. Vannak olyanok, akik szeretnek bütykölni, s ha már csinálják, akkor legyen nagyobb a kihívás. Mások csak a saját járgányuk szerelmesei, s a folyamatos karbantartással hosszabbítják meg a csodálat tárgyának életét.

 

 

A tulajdonosok egyike azt is elérulta, hogy a retró autós társaságban nem az embléma a fontos, hanem a hozzáállás. Itt nem működik a "nem számít, ha gagyi, csak olcsó legyen". A rendes gazda az autója számára mindig jót akar, az okos gazda pedig tudja a módját, hogyan jusson hozzá az eredeti alkatrészekhez zsebhezmért áron. Egy-egy beszerzési hadjárat akár hetekig vagy hónapokig is elhúzódhat - tette hozzá a tulaj, és azzal indokolta, hogy nincs mindig olyan szerencséje, hogy a városi vagy környékbeli bontóknál megtalálja a tökéletes hozzávalót. A lelkiismeretes oldtimeresek profin keresnek az interneten is, fórumokra járnak nézelődni, eszmecseréket folytatnak, így akár Európára is kiterjeszthető az alkatrész keresés.

 

 

Egy panasza volt csak az autótulajdonosnak. A hobbiját sokan eszeveszett költekezésnek tekintik, megszállottnak tartják, s nem értik meg, miért bütyköl egy "csotrogányt" a garázsában órák hosszat. A férfiak még valahogy felfogják a dolgot akkor is, ha nem járműbolondok, de a nők, legfőképp a feleségek utasítják el az időtöltést. Mit van mit tenni?! - sóhajtott a tulaj, majd megsimogatta a Dacia motorháztetejét.

 

 

A Dacia 1300-as és 1310-es mellett voltak egészen kuriózumnak számító darabok is, no meg az időjárásnak megfelelő kabrióval is megismerkedhettek a résztvevők. Az idei parádé azonban nem a szokásos módon zárult, ugyanis az esemény végeztével egy 20 autóból álló karaván Románia-túrára indult, hogy ezzel is népszerűsítse az ország turizmusát, illetve támogassák a Via Carpatica nevű, több államot átszelő autópálya megépítését. A karavánhoz természetesen George Negrea is csatlakozott egy Dacia 1300-as fedélzetén.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: