2011-09-28 17:55:39• hírek • Kocsis Zoltán

Száz éve van ivóvízhálózat Szatmárnémetiben

Leitner János
Leitner János

Amint azt Ilyés Gyula polgármester is megemlítette, a huszadik század első évtizedében indult meg a modernizálás útján Szatmárnémeti városa. Az akkor még az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó település azokban az években csatlakozott a vasúthálózathoz, 1908-ban gyúltak ki az első égők az utcákon és 1911-ben, azaz pontosan száz évvel ezelőtt jött létre az első ivóvízhálózat.

Ennek az eseménynek a századik évfordulóját ünnepli ezen a héten az Apaserv Rt, amely az egykori úttörők örökét gondozza és fejleszti napjainkban. Az ünnepség keretein belül szerda délután szimpóziumra került sor a Megyei Tanács nagy gyűléstermében, amelyen az Apaserv korábbi vezetői mellett részt vett Leitner János, a vállalat mostani elnöke, továbbá Ilyés Gyula polgármester, Kereskényi Gábor alpolgármester, Radu Giurca prefektus, Mircea Govor és Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnökei. Továbbá valamennyi olyan Szatmár Megyei település polgármestere, amely csatlakozott az Apaserv hálózatbővítési programjához.

Első felszólalóként Leitner köszönetet mondott a vállalat valamennyi alkalmazottjának, majd Ilyés néhány szóban felvázolta a szatmárnémeti víz-és kanalizálási hálózat fejlődésének kulcsmozzanatait. Kiemelte: az 1970-es árvíz utáni felújítást, a 90-es évek első felének modernizálásait, az Európai Unió támogatásával megvalósított, a megye településeit érintő bővítéseket.

Danku Pál történész bemutatójából megtudhattuk többek között, hogy 1938-ban a városi ivóvízhálózat teljes hossza alig 11,1 kilométer volt, míg most 199 kilométer. A kanalizálási hálózat 73 évvel ezelőtt 2,5 kilométer hosszú volt, most pedig eléri a 196,3 kilométert. Természetesen a vízhálózat által biztosított ivóvíz mennyisége is ugrásszerűen megnőtt: évi 540 ezer köbméterről 5.898.000 köbméterre.

Az ünnepségsorozat csütörtökön folytatódik, amikor is nyílt napok keretén belül minden érdeklődőt várnak a kakszentmártoni vízműben illetve a szennyvíztisztítónál. Délután 16.00-kor az Október 25 téren valamennyi városi tanácsos bringára pattan, és kikerékpározik a két említett létesítményhez - a biciklitúrához pedig bárki csatlakozhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: