2013-09-11 16:42:57• hírek • Póti Orsolya

Száz éve alakult meg a szatmári szimfonikus zenekar

Rövidesen kezdetét veszi az új, centenáriumi évad a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmóniában, szeptember 26. és október 24. között pedig a Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál is megrendezésre kerül - tájékoztatott dr. Fátyol Rudolf, az intézmény vezetője.

Szeptember 12-én szimfonikus koncerttel köszönti a 2013/2014-es évadot a szatmári filharmónia zenekara, az őszi hónap utolsó csütörtökén pedig kezdetét veszi a Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál, amely immár 36. alkalommal kerül megrendezésre.

A csütörtök esti koncertnek a szatmárnémeti Római Katolikus Székesegyház ad otthont 20 órától, s ennek keretében fellép a filharmónia kamarazenekara. A koncert művészeti vezetője Daniel Raceu, az est szólistái pedig Ana Török, Vlad Raceu, Roxana Oprea és Cosmin Fildes lesznek. A közönség Telemann, Vivaldi és Dvořák műveket hallgathat.

Fátyol Rudolf, a filharmónia vezetője szeptember 11-én sajtótájékoztató keretében számolt be a Szatmári Zenei Napok programjáról, illetve a centenáriumi évadról.

„Idén megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli a szatmári zenekar, ezért különlegesebbnél különlegesebb koncertekkel készülünk ebben az évadban. A közel egy hónapig tartó zenei fesztivál is színvonalasnak ígérkezik, hiszen a hazai fellépők mellett németországi, magyarországi, japán és osztrák előadóművészeket hallhatunk" - mondta el Fátyol.

A fesztivált megnyitó koncert a már közismert összeállítás, a Zenei gyöngyszemek lesz, melynek keretében Kálmán, Lehár, Grieg, Gerschwin, Dvořák, Rossini és Ziehrer művek csendülnek fel. Október 3-án Szatmárnémetiben, október 4-én pedig Nagykárolyban fellép a budapesti Hungarian Chamber Orchestra, október 8-án pedig szintén a magyarországi Budapest Sax Quartett szórakoztatja a közönséget Händel, Bach, Bartók és Curtis darabokkal.

Október 10-én Lavinia Ardelean zongoraművésznőt kíséri a zenekar Shinya Ozaki karmester vezénylésével, 15-én pedig Rudolf Leopold csellista és Raluca Stribat zongoraművésznő műsorára kerül sor. Október 17-én a „Zenei gyöngyszemek" sorozat egyik újabb részét hallgathatják meg a zenekedvelők; az est szólistája a németországi Sylvia Wieland lesz, aki többek között Liadow, Lehar és Csajkovszkij darabokat ad majd elő.

Idén a nagykárolyi Károlyi-kastély ad otthont a Brahms hangversenynek, amelynek keretében fellép Razvan Suma csellista és Josu Okinena zongoraművész. A fesztivál Giuseppe Verdi olasz zeneszerző és Richard Wagner német zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi koncerttel zárul.

Fátyol ugyanakkor azt is elmondta, hogy ez az első olyan év, amikor válaszra sem méltatta a támogatásra vonatkozó kérését a Kulturális Minisztérium.

„Szerencsére rendeződtek az épületrész körül zajló gondok, és abszolút támogatást kapunk úgy a Polgármesteri Hivatal és Városi Tanács részéről, mint a Megyei Tanácstól, azonban a Kulturális Minisztériumhoz intézett kérésünkre nem érkezett válasz. Ehhez hasonló eddig még nem fordult elő" - magyarázta az igazgató.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: