2018-06-05 09:07:12• hírek • Bede Emőke

Száz év hivatalos dokumentumait digitalizálják Szatmár megyében is

A román sajtóban még januárban jelent meg arról a projektről egy híradás, melynek fő célkitűzése, hogy az anyakönyvi hivatalok dokumentumainak digitalizálása által egyszerűsítsék a bürokráciai útvesztőket. A megvalósításra a belügyminisztérium több mint 34 millió lejt igényelt az EU-tól.

Ennek a projektnek a részleteiről egyeztettek hétfőn a Megyei Tanács és a belügyminisztérium képviselői. A videókonferencián természetesen részt vettek a Megyei Lakosság-nyilvántartó Hivatal munkatársai is, hiszen ez voltaképp az ő vállukra helyez plusz terhet. A megbeszélésen a minisztériumi fél arra kérte a Megyei Tanácsot, hogy lehetőségeik szerint alakítsanak ki egy megfelelő helyet, ahol az elmúlt száz év hivatalos dokumentumait, azaz a születési, házassági, válási és halotti bizonyítványokat lehet digitalizálni.
 

Pataki Csaba, a Megyei Tanács elnöke arról biztosította a másik felet, Szatmár megyében rendelkeznek erre alkalmas térrel, méghozzá épp a hivatal székhelyén. Míg sikerül a helyszínt technikailag felkészíteni erre a feladatra, addig az alkalmazottak a különféle nyilvántartásokat készítik elő, melyek elengedhetetlenek a digitalizálási folyamat szempontjából.
 

A projekt egyébként azt tűzte ki célul, hogy egy olyan országos informatikai rendszert alakítsanak ki, mely segítségével az állampolgárok interneten keresztül is kikérhetik a hivatalban őrzött dokumentumaikat, illetve intézhetik az ide kapcsolódó ügyes-bajos dolgaikat. A tervek szerint a sorbanállás kiiktatása által sikerül majd felszámolni a bürokráciában jelenleg tapasztalható útvesztőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: