2009-07-13 14:36:28• hírek • Gozner Gertrud

Száz alatti a HIV-pozitívok száma a megyében

Szatmár megyében van országszerte a legkevesebb HIV fertőzött személy - tudtuk meg Dr. Csutak Istvántól, a Szatmár Megyei Kórház Fertőző Osztályának gyermekorvosától. Ezen betegek nagyobb részét azok a gyerekek teszik ki, akik még 1989 előtt fertőződtek meg vérátömlesztések során.

Amint Csutak doktor lapunknak elmesélte, Konstancáról indult el annak idején a fertőzött vérkészítmény, és mivel megyénk az ország másik végén található, szerencsére nálunk kevesek kaptak belőle. Kevésbé voltak szerencsések, azok a gyerekek akik a Zsil-völgyében vagy Konstancán éltek - tette hozzá.

A betegek másik részét azok a felnőttek alkotják, akik külföldi utazásaik során kapták el a vírust, többnyire magyarországi vagy olaszországi ott-tartózkodásuk alatt. Ők viszonylag kevesebben vannak. Nem nyilvános adat, hogy hány fertőzött személy van a megyében, de a számuk száz alatti - nyilatkozta Csutak doktor.

 

Aki úgy érzi fennáll nála a fertőzöttség veszélye, ezt bármikor ingyenesen kivizsgálják a járványkórházban, mert az érdekük, hogy a társadalom érdeke, hogy minél több személy részt ebben és időben felfedezzék a fertőzöttséget. Ha valakinél megtalálják a vírust, nyilvántartásba veszik és megkezdődik a hosszú éveken át tartó kezelési folyamat. A túlélési arány ma már 15-20 év is lehet, mivel a gyógyszerek éveken át féken tartják a betegséget - fejtette ki az orvos.

Öt-hat évvel ezelőtt 11 betegről tudtunk, de lehet hogy ez a jéghegy csúcsa - magyarázta Dr. Pallai Ildikó, a Közegészségügyi Igazgatóság munkatársa. Az orvosnő lapunknak elmesélte hogy a törvény védi a betegek személyiségi jogait, senkit nem köteleznek vérvételre és tesztelésre, ezért legfeljebb a véradásnál derül ki, ha valakit megfertőzött az AIDS vírusa. Ha kiderülne a fertőzöttség, ezeket a személyeket kiközösítené a társadalom, viszont így a közösség van kiszolgáltatva az ő jóindulatuknak - tette hozzá.

Pallai doktornő azt tanácsolja, hogy mindenki saját magára ügyeljen, mert senki sem kötelezhető arra, hogy bevallja a fertőzöttségét. Az iskolákban tartott előadásaimban mindig kihangsúlyozom, hogy lehet hogy megtaláltad a nagy Őt, de akkor sem felejtsd el soha felhúzni az óvszert - fejtette ki az orvos.


A Megyei Kórház Fertőző Osztályán kezelik a szatmári betegeket.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: