2012-12-14 10:26:11• hírek • Kocsis Zoltán

Szavazzunk Szatmár megye új címeréről!

A Szatmár Megyei Tanács a nyáron jelentette be, hogy szeretné elkészíteni Szatmár megye monográfiáját és címerét. Előbbiről már több szó esett, utóbbi munka pedig inkább háttérben zajlott.

Jelenleg a címer három verziója készült el, amely megtekinthető a megyei tanács honlapján (www.cjsm.ro) is. Ott arra kérik a szatmáriakat, hogy szavazzanak, mely címer tetszik nekik a legjobban. Mindezt egy 2003-as törvény szerint, mely kimondja, hogy bármely adminisztratív terület új címerét vagy meglévő címerének módosítását közvitára kell bocsátani.

A három variánsban közös, hogy egy felől egyenes, oldalt domború, alul pedig kicsúcsosodó pajzsot ábrázol és mindhárom esetben a piros és a kék a domináns szín. Nem tanúsít túl sok kreativitásról az sem, hogy két verzió közül mindkettőn egyaránt szerepel az erdődi várra utaló bástya valamint egy-egy arany almafa, arany búzakalászok valamint egy ezüst szőlőfürt. Az egyetlen eltérés, hogy amíg az első címerjavaslaton egy ezüst szarvas, addig a másodikon csak egy ezüst szarvasfej található.

A harmadik verzión egy ezüst színű angyal van, jobb kezében egy karddal, bal kezében pedig egy mérleggel. A magyarázat szerint a kard a nemzeti büszkeséget, a törvényekhez való hűséget, a mérleg az értelmet és a hagyományok tiszteletét jelképezi, az angyal pedig oltalmazza Szatmár megyét. A másik két címerjavaslaton a szarvas, a kalászok, az almafa és a szőlőfürt Szatmár megye természeti gazdagságát és lakosainak négy fő megélhetési forrását szimbolizálja.

A címerjavaslatok több mindenben is hasonlítanak Szatmár vármegye ősi címerében. Az alakja ennek is egy felől egyenes, oldalt domború, alul pedig kicsúcsosodó pajzsot ábrázol, ám ennek a tetején ott van a királyi korona is. A szőlő, a szarvas, a búza és a bástya ezen is szerepel, kiegészítve egy hallal, egy rákkal, egy makkal, a turulmadárral és Árpád-sávos résszel. Szatmár vármegye címerének alapszínei a kék és a piros mellett az arany voltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: