2012-12-09 09:39:08• hírek • Szatmár.ro

Szavaztak a jelöltek

Reggel 7 órakor megkezdődött a szavazás a Szatmár megyei szavazóházakban.

17.40 - Kovács Zoltán, a Szatmár Megyei RMDSZ 1-es egyéni választói körzet képviselőjelöltje Avasújvárosban, az Avasújvárosi Iskolában, a 244-es számú  szavazóházban adta le voksát. A szavazás után újságírói kérdésre elmondta, hogy a magyar közösség megmaradásáért, biztonságos jövőéért szavazott. A képviselőjelölt szerint fontos, hogy a magyarság erős parlamenti képviselettel rendelkezzen és jelen legyen az alkotmánymódosításnál is.

13.20 - Balogh Sándor, az RMDSZ 3-as számú választói körzet képviselőjelöltje a kismajtényi művelődési házban, a 235-ös számú szavazóházban adta le szavazatát. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a magyar kisebbség erős parlamenti képviseletéért szavazott, fontos ugyanis, hogy a magyar kisebbség elérje az 5%-os küszöböt, hiszen csak így képviselhetjük érdekeinket.  A képviselőjelölt észrevételei szerint egyelőre több helyen gyenge a jelenlét, éppen ezért mindenkit arra buzdít, hogy menjen el szavazni, hiszen ez az egyetlen lehetősége annak, hogy a magyar kisebbség dönthessen saját sorsáról.

12.50 - Szász Piroska, a 2-es képviselői körzet  RMDSZ-es képviselőjelöltje leadta szavazatát a szatmárnémeti 39-es számú szavazóházban. Újságírói kérdésre a voksolás után elmondta: "Optimistán indultam el a szavazóházba, egy szebb jövőért szavaztam.  Továbbá azért, hogy azoknak a Szatmár megyeieknek, akik az elmúlt hetekben támogatásukról biztosítottak, illetve segítséget és támogatást kértek az általam képviselt Szövetségtől, olyan támogatói legyenek Bukarestben, akik tényleg értük dolgoznak. Arra a Szövetségre szavaztam, amely az elmúlt két évtizedben ezt vállalta és sikeresen végezte is. Más lehetőséget nem láttam, csak a kontinuitást a biztos jövő elérése érdekében."

11.50 - Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke feleségével együtt érkezett voksát leadni a szatmárnémeti 59-es szavazóházba. A voksolás után a sajtó jelen lévő képviselőinek elmondta, hogy szavazatát ezúttal is arra a szövetségre adta le, amely képes azt a bizalmat, biztonságot és jövőt biztosítani közösségünk és családja számára, amelyre minden felelős szatmári vágyhat.


10.00 - Pataki Csaba, a Szatmár Megyei RMDSZ megbízott elnöke a Vasile Lucaciu Általános Iskolában szavazott. A szavazás után újságírói kérdésre elmondta: "A most leadott szavazatommal ahhoz járultam hozzá, hogy egy olyan szövetség jusson be újra Románia parlamentjébe, amely képes egyensúlyt és normalitást hozni az ország törvényhozási mechanizmusába. Úgy érzem, minden Szatmár megyei magyarnak és svábnak arra a szövetségre kell szavaznia, amely a most induló szövetségek és pártok közül egyedüliként vállalja fel a kisebbségek jogainak hathatós támogatását, bizalmat, biztos jövőt biztosítva számukra" - szögezte le Pataki, aki hozzátette, hogy a rossz idő ellenére arra kér mindenkit, hogy minél nagyobb számban járuljanak az úrnák elé.

10.00 - Ilyés Gyula, Szatmárnémeti volt polgármestere, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkár-helyettese leadta a voksát a Szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskolában található szavazóházban. Ilyés feleségével együtt érkezett a voksolásra. Szavazata leadása után újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy családjával együtt fontosnak tartotta, hogy az urnák elé járuljon. "Arra a szövetségre szavaztam, amelyről tudom, hogy biztosíthatja közösségünk számára a hasznos parlamenti képviseletet. Szavazatommal azokat támogattam, akik garantálni tudják az egyensúlyt Románia parlamentjében, akik hasznos képviseletet jelentenek közösségünk számára"  mondta  Ilyés.

9.30 - Maskulik Csaba, az RMDSZ 1-es szenátori körzetben induló szenátorjelöltje is az 50-es szavazóházba adta le voksát. A szavazás után újságírói kérdésre válaszolva elmondta: "Az országnak új lendületre van szüksége, ezért is tartottam fontosnak, hogy eljöjjek szavazni családommal együtt. Arra a szövetségre adtam le voksomat, amely ezt az új lendületet biztosítani tudja a romániai törvényhozásban. Biztosítani tudja úgy, hogy közben egészséges egyensúlyt fenntartva dolgozik családunk biztonságáért és jövőéért."

9.30 - Kereskényi Gábor, az 5-ös képviselői körzet RMDSZ-es képviselőjelöltje a szatmárnémeti 50-es számú szavazóházban szavazott. Kereskényi feleségével érkezett a szavazóházba, és a szavazás után a jelen lévő újságíróknak elmondta: "A bizalomra, a biztonságra és a jövőre szavaztam.  A most leadott szavazatom egy lépés ahhoz, hogy visszaállítsuk a júniusban mások által felborított egyensúlyt. Ahhoz, hogy megmutassuk közösségünk erejét, arra van szükség, hogy a magyarság legalább számarányainak megfelelően elmenjen szavazni, és az erős érdekképviseletet válassza. Erre van szükség  gyermekeink jövője érdekében."

Kereskényi Gábor is szavazott

9.15 - Erdei D. István, a 4-es képviselői körzet RMDSZ-es képviselőjelöltje a szatmárnémeti 48-as szavazóházban leadta voksát. Erdei feleségével és két gyermekével érkezett a szavazóházba. Újságírói kérdésre válaszolva az RMDSZ jelöltje elmondta, hogy bizakodva érkezett a szavazóházba, az elmúlt hetekben tapasztaltak alapján kimondható, hogy nagy munka vár a következő törvényhozási ciklusban a parlamentre.Többek között alkotmánymódosítás és a választási törvény egyes rendelkezéseinek tisztázása következik, ehhez pedig komoly, megbízható szövetségre van szükség a parlamentben. A képviselőjelölt arra buzdította a szatmáriakat, hogy éljenek választási jogukkal, és szóljanak bele az ország jövőjének alakulásába.

Erdei D. István a családjával szavazott

9.10 - A szatmárnémeti 22-es szavazóház elnöke, a Megyei Választási Bizottsággal konzultálva és elismerve az USL-s kampányanyagok törvénytelen kihelyezését a szavazóház 500 méteres körzetén belül engedélyt adott azok eltávolítására. A megyében több ilyen jelzés történt, egyelőre csak a 22-es szavazóházban történt meg az eltávolítási engedély megadása.

8.35 - Több megyei szavazóház, így például a Szatmárnémetiben található 22-es szavazóház környékén is az USL és az ARD pártszövetségek választási plakátjai/bannerei a Választási Törvényben szereplő rendelkezéseket megszegve a szavazóház 500 méteres körzetén belül találhatók. Egyelőre még nem született döntés a Megyei Választási Bizottság illetve a helyi szavazókörzetek szintjén arról, hogy ezeket a kampányanyagokat el fogják-e távolítani  a szavazóházak bejáratának környékéről.



7.00 - Megkezdődött a szavazás a Szatmár megyei szavazóházakban. A kora reggeli órákban több szavazóházban még a a szavazás megkezdése előtt gondokat okozott, hogy a szavazóházak elnökei (például az 5-ös, a 133-as számú szavazóházak) az RMDSZ  biztosaitól a Szövetség vezetősége által aláírt megbízólevél felmutatását követelték. A Választási Törvény erről nem rendelkezik, illetve a Megyei Választási Iroda erre nem jogosította fel a szavazóházi elnököket . A Megyei Választási Iroda vezetősége ígéretet tett arról, hogy tájékoztatja a szavazóházi elnököket arról, hogy a választásokon induló pártok és szövetségek részéről nem szükséges a szóban forgó megbízólevél, ez azonban elmaradt, így több szavazóházban akadozott a szavazás menetének beindítása ezen ok miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: