2011-12-28 11:31:33• hírek • MTI

Szavazójog a határon túli magyaroknak

Valamennyi erdélyi magyar párt vezetője pozitívan értékelte, hogy a választójogi törvény módosításával az Országgyűlés szavazati jogot biztosított a határon túli magyarok számára.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Krónika napilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy "a szavazati jog megadásának együtt kellett járnia a honosítással". Szerinte enélkül kétféle magyar állampolgárságról kellene beszélni. Hozzátette, az RMDSZ mindvégig a törvénynek azt a változatát támogatta, amely szerint a határon túli magyarok csak pártlistákra szavazhatnak. A szövetség nem tartotta volna szerencsésnek, ha a szavazókörzeteket kiterjesztették volna a határon túlra, ahogy azt sem, hogy a szavazati joggal bíró, nem magyarországi lakhelyű személyek egy vagy akár több képviselőt küldjenek az Országgyűlésbe. "Egy ilyen változat elfogadása megosztottságot gerjesztett volna a magyarországi és a külhoni magyarok között, másrészt meg behozta volna a magyar belpolitikát Erdélybe, ami  nem kívánatos" - nyilatkozta Kelemen Hunor.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ideiglenes elnöke a nemzetegyesítési folyamat újabb fontos és logikus lépésének nevezte, hogy a kisebbségben élő magyarok is szerepet vállalhatnak az anyaország politikai életében. Toró megemlítette, hogy a korábbi egyeztetések alkalmával már körvonalazódott egy javaslat, mely szerint a külhoni magyarok egyéni választókerületekben is voksolhattak volna saját jelöltjeikre. Úgy vélte azonban, hogy a pártlistás szavazást biztosító verziónak is lehet örülni, ez a nemzeti integráció fontos lépése. Toró kiemelte, hogy az új választójogi törvény megteremti annak a lehetőségét, hogy a Magyarországon élő kisebbségek képviselőt delegáljanak a parlamentbe, ugyanakkor bevezeti a kisebbségek számára a szószóló intézményét. A politikus szerint ez a törvény közvetve az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket is segítheti.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is jelentős előrelépésnek nevezte a választójogi törvény módosítását, és úgy értékelte, a jogszabály révén a nemzet immár a közjog és a közélet területén is egyesülhet. Szász emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán zajló konzultáció alkalmával maga javasolta, hogy a határon túli magyar állampolgárok ne kizárólag a magyarországi pártlistákra szavazhassanak. "A törvény így is óriási előrelépésnek számít ahhoz képest, hogy 2004. december 5-én, a Gyurcsány-kormány idején az anyaország gyakorlatilag elhatárolódott tőlünk" - nyilatkozta az MPP elnöke. Úgy vélte, a határon túli választókerületek javaslata azért esett el, mert a magyar kormánynak figyelembe kellett vennie azt is, hogy a szomszédos államok kormányai hogyan reagáltak erre a koncepcióra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: