2009-10-12 17:28:10• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Szavazhatnak az indítványról

Nem ütközik az alaptörvénybe a román ellenzéki pártok által benyújtott bizalmatlansági indítvány - közölte hétfőn a román alkotmánybíróság.

Ez azt jelenti, hogy az Emil Boc román miniszterelnök által vezetett kisebbségi kormány sorsa a parlamentben dől el, várhatóan a keddi szavazáson. Az egyedül kormányzó, a parlamentben körülbelül 35 százaléknyi mandátumot birtokló Demokrata Liberális Párt (PD-L) támadta meg az alkotmánybíróságon a bizalmatlansági indítványt.

A demokraták azt állították, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozóinak nem lett volna joguk benyújtani még egy bizalmatlansági indítványt, hiszen a mostani parlamenti ülésszak kezdete óta egyet már előterjesztettek.

Az ellenzéki pártok szerint azonban a korábbi nem számít "klasszikus" bizalmatlansági indítványnak, ugyanis az a kormány egyik, gyorsított eljárással a parlament elé terjesztett törvénytervezete ellen irányult.

A keddi bizalmi szavazás kimenetelét nehéz megjósolni. A bizonytalanságot növeli, hogy az RMDSZ már nem annyira eltökélt a kormány megbuktatását illetően. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke hétfőn kijelentette: nem tudja megmondani előre, miként szavaznak a szövetség törvényhozói, ezt majd az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciói döntik el. A politikus hangsúlyozta, hogy Romániának politikai stabilitásra van szüksége.

A PNL azonban a nemrég ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párttal (PSD) együtt, a magyar szervezet nélkül is elegendő mandátummal rendelkezik a kormány megbuktatásához, így alapvetően e két párt álláspontjától függ a kormány sorsa.
A hivatalos nyilatkozatok szerint mindkét alakulat a kormány megbuktatását támogatja, bukaresti megfigyelők szerint azonban a szociáldemokraták táborában akadhatnak olyan törvényhozók, akik pártjuk állásfoglalásával ellentétesen szavazhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: