2012-07-23 16:47:48• hírek • MTI

Szavazásra buzdít Basescu

Traian Basescu hivatalából felfüggesztett román államfő azért buzdítja részvételre a választópolgárokat a leváltásáról szóló népszavazáson, hogy Románia minél hamarabb visszanyerhesse külföldön a hitelességét.

Basescu ezt a Hotnews.ro román hírportálon hétfőn megjelent interjújában mondta. Elismerte: inkább arra buzdította volna az embereket, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, és ezzel ne legitimálják a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) "államcsínyét". Őt azonban az érdekli, hogy Románia minél gyorsabban visszanyerje hitelességét külföldön, ezt pedig csak akkor teheti meg, ha az emberek elmennek szavazni, és hivatalban maradása mellett teszik le voksukat - tette hozzá.
Kifejtette, tudatában van annak, hogy ezzel nehéz helyzet elé állítja azokat a választókat, akik nem értenek egyet a leváltásával, és nem akarnak elmenni szavazni, hogy ne legyen érvényes a népszavazás. Az ő célja azonban az - magyarázta Basescu -, hogy a nép maga bizonyítsa be szavazata révén a demokrácia iránti elkötelezettségét, mert ez Románia számára gyors "rehabilitációt" jelentene az Európai Unióban.

Hozzátette: a távolmaradás is "érvényes" opció, és megérti azokat, akik azért nem fognak elmenni szavazni, hogy ne legitimálják az "államcsínyt".
A vasárnapi népszavazás eredményéről elmondta: az egyedüli igazán fontos dolog az, hogy milyen arány lesz egyrészt a leváltása ellen szavazók és az otthon maradók, másrészt a leváltása mellett szavazók között. Szerinte kevesebben lesznek azok, akik a leváltása mellett fognak voksolni.

Romániában vasárnap rendeznek népszavazást az államfő leváltásáról. A referendum csak akkor lesz érvényes, ha a választópolgárok legalább fele plusz egy fő, vagyis mintegy 9,1 millió állampolgár megjelenik az urnák előtt. Közvélemény-kutatások szerint szinte biztos, hogy többségben lesznek a Basescu leváltását támogató szavazatok, így elemzők szerint a felfüggesztett államfő egyedüli esélye, hogy ne legyen érvényes a népszavazás.
A Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) még nem döntötte el, hogy mit javasol választóinak. A párt várhatóan kedden alakítja ki hivatalosan álláspontját. A román média szerint azonban a PDL hajlik arra, hogy a népszavazás "bojkottálására" buzdítsa választóit.

A felfüggesztett államfő és a PDL eltérő álláspontjáról maga Basescu beszélt a múlt héten egy interjúban. Basescu szerint a demokrata pártiak azt kockáztatják, hogy "nézeteltérésbe kerülnek vele", ha arra buzdítják az embereket, hogy ne szavazzanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: