2012-11-14 14:48:31• hírek • Szatmár.ro

Szavazás: ne hagyjuk magunkat befolyásolni!

A tiszta választásokért indítottak kampányt a belügyminisztérium alárendelt szervei.

A szavazatvásárlás és a választásokkal kapcsolatos egyéb bűncselekmények ellen kampányolnak a határrendészet, rendőrség, tűzoltóság és csendőrség dolgozói. A figyelemfelkeltő akciósorozat szerdán egy sajtótájékoztatóval vette kezdetét, melyen kiderült: elsősorban szórólapok osztogatásával, tévé- és rádió-reklámmal hívják majd fel a szatmáriak figyelmét arra, milyen büntetésre számíthat, aki a választással kapcsolatos bűncselekmények valamelyikét elköveti. Ilyen például a többszöri szavazás vagy a megvesztegetés, szavazatvásárlás is. Az a személy, aki különböző ajándékokkal próbálja rávenni a szavazót, hogy egy bizonyos párt jelöltjeit támogassa, akár öt éves börtönbüntetést is kaphat.

A kormány idén szigorította a kampányolás feltételeit, és rendeletben szabályozta, hogy a jelöltek csak a nevüket hordozó kisebb ajándéktárgyakat osztogathatnak a választóknak - sapkát, sálat, pólót, golyóstollat, öngyújtót -, de ezek értéke nem haladhatja meg a 10 lejt. Szintén bűncselekménynek számít, ha valaki alkohollal, élelmiszer-csomaggal vagy vásárlási utalvánnyal próbálja befolyásolni a szavazópolgárt.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Szatmár megyében a decemberi választások alkalmával a fentebb említett intézményeknek összesen 700 dolgozója segédkezik a rend fenntartásában és a szavazás problémamentes lebonyolításában. Ők összesen 334 szavazóházban teljesítenek majd szolgálatot.

A csendőrség szóvivője, Camelia Lucut elmondta: a Szatmár Megyei Csendőrség alkalmazottai vigyázzák majd a szavazólapok nyomtatását és a szavazóházakba való elszállítását. Az urnák lezárását és a szavazatszámlálást követően szintén ők felelnek azért, hogy a szavazólapok biztonságban eljussanak a Megyei Választási Bizottsághoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: