2011-08-10 16:05:15• hírek • Szatmár.ro

Ismét lesz Gellért Sándor szavalóverseny

Gellért Sándor
Gellért Sándor
Dabolcon járt elemibe, középiskolát a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban végzett (1927); Debrecenben 1942-ben megkezdett egyetemi tanulmányait a háború miatt kénytelen volt abbahagyni. 1951-ben szerzett magyar szakos tanári képesítést a Bolyai Tudományegyetemen. 1945-től a szatmári polgári iskolában tanított, 1948-tól nyugdíjazásáig (1977) Mikolában magyar szakos tanár.

A szatmárnémeti irodalombarátok négy esztendeje hiába várják december első hétvégére a Gellért Sándor vers- és prózamondó versenyt. Újból és újból elmaradt, elmaradása pedig hiányérzetet keltett a versmondókban és a versbarátokban.

Be kellett érniük a szép emlékekkel. Sorra idéződnek fel az elmúlt 18 szavalóverseny legjobbjainak nevei. Az 1990-ben győztes Stubendek Katalin, ma a Pécsi Nemzeti Színház tagja, az év legjobb színésznője. Aztán sorolhatjuk tovább azoknak a nevét, akik ma nagy színészek és valamikor a Gellért szavalóversenyen jelentkeztek megmérettetésre. Csíky Csengele, Márdirosz Ágnes ma Csíkszeredában dolgozik Parászka Miklós társulatában.

Kézdi Imola, Szűcs Ervin, Kántor Melinda, Skovrán Tünde a kolozsvári Magyar Színház erőssége. Újhelyi Kinga a debreceni Csokonai Színház tagja, Szabadi Nóra Marosvásárhelyen aratja sikereit, Ferenczi Gyöngyi és Kicsid Gizella Sepsiszentgyörgyön vezető színész. Elor Emina, a felejthetetlen dán sör előadója, ma az Újvidéki Színház vezető művésze. Török -Illyés Orsolya filmsikereit jegyzi a krónikás. Fándly Csaba Kaposváron színész, Szilágyi Ágota pedig Temesváron. Az utóbbi időben pedig a szatmárnémeti Fazekas Annamária és Kardos Kinga választotta a színész pályát. Egy ilyen névsor után persze, hogy felsikolt örömében a szatmári, decemberben lesz folytatás, lesz Gellért szavalóverseny!

Az EMNT négy kimaradt esztendő után vállalta a folytatást. Veres Kupán Enikő elnök fogadkozik „csak úgy érdemes, ha színvonalban túlnőjük az elődöket, és mi mindent megteszünk, hogy igényes közönségünket továbbra is igényes előadókkal elégítsük ki." Tegyük hozzá, hogy a Gellért Sándor vers-és prózamondó verseny nem csak Szatmárnémeti költészetre éhes közönségnek szerezhet élményt, hanem a Kárpát-medence összes településére elviheti a szép szó örömét, ahol az ügy mellé állnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: