2009-11-06 14:10:57• hírek • Parajdi Andrea

Szatmárt is elérte a H1N1- pánik

A sajtóhírek egyre több újinfluenzás esetről számolnak be, bár megyénkben még egyetlen egy ilyen vírusos beteget sem regisztráltak ennek ellenére sokan óvintézkedésbe kezdtek. A Florisal munkatársai péntektől kötelezően hordják a fertőzésektől védő maszkokat, amelyeknek többszörösére nőtt a keresletük az elmúlt napokban.

A közösségben dolgozókat fenyegeti leginkább az új típusú influenza vírus, amelyről mint tudjuk, immár a környékünkön is egyre inkább terjed. A határos Ukrajnában már több személynél is felfedezték a kórt, sőt már Szatmár és Máramaros megyékben is voltak újinfluenza-gyanús betegek, így nem csoda ha többen félnek az akár halálhoz is vezethető fertőzéstől.

Immár itt Szatmárnémetiben is hallani több olyan óvintézkedésről, amelyet megelőzésképpen az egyes cégek vezettek be. Több helyen például az alkalmazottak immunerősítő vitaminokat kapnak, olyan vállalatok is vannak, ahol a takarítónő szerepe nőtt meg az elmúlt hetekben, hiszen sűrűbben tisztítják a kilincseket és vízcsapokat, illetve sokan maszkokkal védik magukat a kór terjedésétől.


A Florisal munkatársai péntektől kötelezően hordják a fertőzésektől védő maszkokat
A Florisal munkatársai péntektől kötelezően hordják a fertőzésektől védő maszkokat


November 6 óta munkájuk végzése során a Florisal Köztisztasági Vállalat alkalmazottai is kötelezően maszkokat viselnek, mindaddig amíg az új influenza vírus veszélye fenyeget. A cég vezetősége úgy véli, mivel az alkalmazottak a közösség jólétéért, és a tiszta városért dolgoznak, ezért nem lehet őket kitenni a tömeges megbetegedésnek.

Úgy tűnik, nem csak a Florisal alkalmazottai burkolóznak egészségügyi védőmaszkok alá. Az egyik Szatmárnémeti gyógyszertár vezetője lapunknak elmondta, az elmúlt négy napban annyi védőmaszkot árusítottak, mint amennyit tíz év alatt szoktak értékesíteni.

"Általában egy év alatt egy doboz védőmaszkot adunk el, amiben száz darab található. Ezen a héten négy nap alatt tíz doboz üresedett meg. Egyértelműen érződik, hogy a lakosság fél a megbetegedéstől és az azzal járó következményektől" - mondta a patikus, aki úgy véli, hogy a megelőzésnek ez egy nagyon hasznos és olcsó formája is, a védőoltásokat a lehetséges mellékhatásai miatt nem igazán ajánlja.

A védőmaszkok iránti kereslet megnövekedését igazolja az is, hogy az említett gyógyszertár egy olyan nagybányai raktártól kapott utánpótlást, amely az elmúlt napokban kétezer doboz -azaz kétszázezer darab - védőmaszkot adott el a környékbeli gyógyszertáraknak. Nem vitás tehát, hogy a lakosság valóban fél a sertésinfluenza fertőzéstől.


A gyógyszertárakban eladott védőmaszkok száma többszörösére növekedett
A gyógyszertárakban eladott védőmaszkok száma többszörösére növekedett az elmúlt napokban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: