2009-11-23 13:36:22• hírek • Gozner Gertrud

Szatmárt elkerülte az influenza

Az Egészségügyi Minisztérium bejelentése szerint november 26-án, vagyis csütörtökön veszi kezdetét a sertésifluenza vírusa elleni oltási kampány.

Már készen áll egymillió darab vakcina, az orvosok pedig fel szeretnék hívni a lakosság figyelmét, hogy az oltással megelőzhető lenne egy országos járvány. Felléphetnek ugyan kisebb mellékhatások, ezek azonban nem kell elriasszák a lakosságot - teszik hozzá a szaktárca képviselői.

Ugyanis az esetleges mellékhatások megegyeznek a hagyományos influenza elleni oltás hatásaival, mint például az oltás helyének a kipirosodása, kisebb hőemelkedés és gyenge allergiás reakció. A minisztérium képviselői szerint a Cantacuzino Intézet által előállított termék megfelel a nemzetközi előírásoknak.

Amíg az oltás eljut az emberekhez, a vírus további megbetegedéseket okoz az országban: az utóbbi 24 órában újabb 93 esetet erősítettek meg a szakemberek, a legtöbb beteg Bukarestben, Iasi, Neamt, Galati és Botosani megyében található.

Az oltások a csütörtöki nap folyamán érkeznek meg a megyei közegészségügyi hatóságokhoz, amelyek továbbadják a család- és iskolai orvosoknak. Elsőként a tanulókat, az egyetemistákat, az egészségügyi személyzetet, a katonákat és a rendőröket oltják be. A szakemberek szerint az A típusú H1N1 vírussal való megbetegedés esélyét növeli a túlsúly és a terhesség.

Szatmár megyében egyelőre csak egy megbetegedést észleltek, a megfertőzött férfi időközben felépült a betegségből. Ami a hagyományos influenzát illeti, az szintén nem ért még el a megyébe. Az elmúlt egy hónapban a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság 8264 légúti megbetegedést regisztráltak.

Október 19 és november 15 között 7422 személynél jelentkeztek felső légúti panaszok, míg 842 pácienst tüdőgyulladással kezeltek. Összesen 120 beteg szorult kórházi kezelésre. A közegészségügy statisztikáiból az is kiderül, hogy a legveszélyeztetettebb korosztálynak a 30 és 45 év közöttiek számítanak, közülük 234-en kaptak tüdőgyulladást és 1142-en egyéb vírusos légúti fertőzést. Szintén sokan betegedtek meg az 5 és 14 közötti korosztályból, 2264 megbetegedést regisztráltak a körükben.



Csütörtökön kezdődik a sertésinfluenza elleni oltási kampány


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: