2010-12-02 15:48:05• hírek • Tóth Klarissz

Szatmár.ro Mikuláscsoki teszt

Gombóc Artúr óta mindenki tudja, hogy van kerek csokoládé, szögletes csokoládé, lyukas csokoládé, keserű csokoládé, na meg ki tudja világszerte mennyi csokoládéfajta. A csokoládé abszolút szezonja a decemberi hónap, Mikulás, Karácsony és Szilveszter időszaka.

Az Euromonitor International felmérése szerint, Romániában az egy főre eső évi csokoládéfogyasztás 1,9 kg, ami jócskán elmarad a 4-5 kg-os EU-s átlagtól. A gyártók szerint - akik a felhozatal tekintetében különösen ünnepek időszakában kitesznek magukért - a csokoládé iránti kereslet az év utolsó hónapjában 35 százalékkal növekszik. Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy csokoládé vásárlásakor kevésbé vagyunk tudatosak, a csokinak titulált „nem valódi csokit" is megvásároljuk, főleg ami a Mikuláscsokit illeti. Pedig nem mindegy, hogy valódi csokoládét fogyasztunk vagy csokoládéutánzatot. Ennek kiderítése érdekében olvassuk el a csomagoláson feltüntetett tájékoztatót, így megtudhatjuk, hogy az összetevők milyen hatással vannak az egészségünkre.

Az ünnepi ajándékozás sláger édessége a Mikuláscsoki. Az élelmiszerkönyvi előírás szerint a csokoládénak legkevesebb 35 százaléknyi kakaó szárazanyagot kell tartalmaznia, amiből 14 százalék zsírmentes kakaónak és legalább 18 százaléknyi kakaóvajnak kell lennie. Az üzletekben rengeteg csokoládéutánzat kapható, melyek tulajdonképpen kakaós tejmasszák illetve kakaós bevonómasszát tartalmaznak stb.



Szatmár.ro Mikuláscsoki teszt

Nehéz eligazodni a polcokon sorakozó széles választék között. A különbség a csokik nagyságában, csomagolásában, ízében és árában is szembetűnő. A csokikon feltüntetett címkék többnyire elég apró betűsek, így némi nehézséget okoz kideríteni, a Télapócsoki mit is tartalmaz. Mivel az üzletekben nincs lehetőség arra, hogy a csokit megkóstoljuk, így kizárólag abban bízhatunk, hogy az általunk megvásárolt Mikuláscsoki igazi csokoládéélményben fog részesíteni.

Vásárláskor az elsődleges "vizuális szempont" a csomagolás: vizuálisan az sem mindegy, hogy komoly, viccesen kacsintó vagy szemüveges Télapó köszön vissza ránk, legalábbis a gyerekeknek sok esetben ez is lényeges. A fogyasztóvédők azt javasolják, vizsgáljuk meg, hogy a csomagolás nem szakadt-e ki illetve, három hónapnál kevesebb lejárati idejű legyen.

Az olcsóbb árkategória esetében, a csomagolás eltüntetését követően az esetek 40 százalékában sima csokifelület tárult elénk, vagyis a Mikuláscsokin nem találtunk Télapó figurát. Másodsorban ezek fala is vékony, így könnyen eltörtek, ráadásul színben inkább fakó árnyalatúak voltak, az eredeti csoki színétől távol álltak.



Ami az ízeket illeti, a várt csoki ízhatás az esetek 70 százalékában elmaradt, leginkább növény zsír vagy avas utóízhatás volt érezhető, két csokoládé esetében a klasszikus tejcsoki íze köszönt vissza.

Az eredeti Mikuláscsokik kakaóvajból, kakaómasszából, cukorból és tejporból állnak, ami az ízükön egyértelműen érezhető, bár ár tekintetében valamivel drágábbak. Faluk vastagabb, nem törnek könnyen szét, színben pedig fényes sötét-, illetve világosbarnák. A töltött Mikuláscsokikért valóban többet kell fizetnünk, de ízvilágukat tekintve, össze sem lehet hasonlítani az 1-1,5 lejes csokoládéutánzatúakkal. A kakaós bevonók ezzel ellentétben kakaóporból, tejporból, növényi zsírból és cukorból készülnek, ebből adódóan az eredeti csokoládéhoz viszonyítva érezhető volt az állag- és ízkülönbség.

Megjegyzés: a teszt szubjektív ízpreferencia és szúrópróbaszerű választás alapján történt, természetesen mindenki anyagi lehetőség és egyéni ízlés alapján vásárol!



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: