2010-07-15 13:45:00• hírek • Szatmar.ro

Nyár, szalmonella nélkül!

A nyári időszakban, amikor az élelmiszerek romlékonyabbak, ne adjunk esélyt a szalmonella baktériumnak és más kórokozóknak, melyek a konyhában megbújnak.

Ott, ahol élelmiszer van, baktériumok is vannak. Mivel az is előfordulhat, hogy a higiénia ellenőrzése kicsúszik a kezünk közül, ebben az esetben akár veszélyessé is válhat a helyzet, főleg ha penészről és szalmonelláról van szó, melyek megbetegedést idéznek elő. Ezek ugyanis magas hőmérséklet hatására robbanásszerűen elszaporodnak. Éppen ezért konyhánk tisztasága és higiéniája érdekében rendkívül körültekintőnek kell lennünk.

  • Az élelmiszerek esetében lényeges: ne engedjük, hogy ezek a konyha meleg hőmérsékletén maradjanak. A főtt ételeket hűtsük le, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Az érzékenyebb, könnyen romlandó élelmiszereket tegyük egy élelmiszerzacskóba, de vigyázunk arra is, hogy a fagyasztott termékek ne olvadjanak ki. A kész élelmiszereket a nyerstől mindig elkülönítve tároljuk.

  • A szavatossági idő csak a megbontatlan élelmiszerekre érvényes, ezért a már megkezdett termékeket (fagyasztott zöldség, húsfélék) mihamarabb használjuk fel, ezeket nem ajánlatos visszafagyasztani.

  • Használjunk élelmiszerzacskót, alumínium és étkezési fóliát valamint étkezési dobozokat annak érdekében, hogy a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban az élelmiszerek megőrizzék frissességüket.

  • Mielőtt és miután az élelmiszerekkel kapcsolatba kerültünk, alaposan mossunk kezet.

  • Rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük a konyhai munkafelületet és a mosogatókagylót, különböző antibakteriális tisztítószerekkel valamint sok vízzel és ecettel.

  • A kánikula időszakában soha ne hagyjuk mosatlanul az edényeket. A konyhában használjunk külön kendőt az edények- és a kéz törlésére.

  • Minden konyhai felszerelést ami nyers tojással és nyers hússal kerül kapcsolatba, forró vízzel azonnal mossuk le. Ne feledjük, hogy a kiolvasztott húsról lefolyó megolvadt víz, szalmonella baktériumot rejt magában.

  • A hőség hatására a konyhai hulladék is gyorsabban bomlásnak indul, ezért a szemetest is gyakrabban kell üríteni.

  • A mosogatószivacsot ajánlott kétnaponta 60 fokon kifőzni. A törölgetőkendőket pedig használat után hagyjuk megszáradni és csak ezt követően használjuk újra. Ha már nagyon koszos cseréljük le, mivel ez is a baktériumok melegágya lehet.

Ezek az apró, de annál lényegesebb praktikák segíthetnek abban, hogy a szalmonella-, illetve más bakteriális megbetegedéseket elkerüljük.


A szalmonella az enterobacteriaceae családjába tartozó baktérium nemzetség

A szalmonella az enterobacteriaceae családjába tartozó baktérium nemzetség


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: