2013-09-17 20:51:57• hírek • Szatmár.ro

Szatmáron vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színház

A Vidnyánszky Attila vezette Nemzeti Színház első külföldi vendégelőadása 2013. október 5-én lesz látható Szatmárnémetiben, a Harag György Társulat fennállásának 60. évfordulójára rendezett jubileumi ünnepség egyik díszelőadásaként.

A Kossuth-, Meyerhold és Jászai-díjas rendező, a budapesti Nemzeti Színház főigazgatója, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház főrendezője, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese, a Magyar Teátrum Társaság elnöke, maga is együtt ünnepel szatmári társulattal. A Vitéz lélek című Tamási-darabból készült Vidnyánszky-előadás bemutatója 2013. szeptember 27-én lesz Budapesten. A Nemzeti Színház ezzel a produkcióval nyitja a 2013/2014-es színházi évadát. A produkcióban többek között Reviczky Gábor, Mécs Károly, Trill Zsolt, Martinovics Dorina és Varga József látható, rendezőasszisztens Herpai Rita, dramaturg Szász Zsolt, díszlettervező Olekszandr Bilozub, jelmeztervező Balla Ildikó, zeneszerző Könczei Árpád.

A „komoly játék" műfaji megjelölésű színdarab alapvetően különbözik a novellától. Nemcsak azért, mert a főhőst átkeresztelte a szerző, hanem mert a színműben, mely már a második világháború idején született, az eredeti szamaras történet jelképisége már egészen más üzenetet hordoz. Míg a novellában az első világháborút megjárt frontharcos, Demeter Gábor alapélménye az, hogy lehetetlen visszatérnie oda, ahonnan elindult, Balla Péter története a visszatérés és az újrakezdés drámája. Annak az elbeszélése ez, hogy - Pilinszky szavaival élve - miként fogadja vissza „az ősi rend" a háború után hazatérőt. A maga korában Tamási ezzel a „programmal", mely kardcsörtetés helyett arra buzdít, hogy „műveljük meg kertjeinket", korántsem aratott osztatlan sikert. Alapállása akkor naivnak tűnt a kortársak szemében, de a történelem nagyon hamar bebizonyította, hogy a 20. század igazi katasztrófája a „kis világok" pusztulása, a hagyományos közösségek felszámolása lett - elég, ha csak a Ceaușescu-féle falurombolásra gondolunk - olvasható a darabbal kapcsolatban a színház hivatalos internetes oldalán.

Szatmárnémetiben egyébként ezidáig mindössze egyetlen alkalommal, több mint 20 évvel ezelőtt vendégszerepelt utoljára a budapesti Nemzeti Színház, akkor is erdélyi szerző művével (az Advent a Hargitán című Sütő András-dráma színrevitelével).

A színház Horea úti jegypénztárában szeptember 19-től válthatók jegyek az ünnepi hétvégére hétköznap 10 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 13 óra között, a három napra szóló bérleteket pedig szeptember 20-tól lehet megvásárolni. Bővebb információkért a 0261-712106-os telefonszámon lehet érdeklődni. Mindazok, akik állandó színházbérlettel rendelkeznek, kedvezményesen válthatnak jegyet vagy három napra szóló bérletet az ünnepi rendezvénysorozatra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: