2017-05-22 15:05:31• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmáron ünnepelne Németország bukaresti nagykövete

Szatmárnémetiben tett rövid munkalátogatást hétfőn Cord Meier-Klodt. Németország bukaresti nagykövetét fogadta Darius Filip prefektus, Pataki Csaba megyei tanácselnök és Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester.

A német diplomatát elkísérte a találkozóra Johann Forstenhaizler, az észak-erdélyi Német Demokrata Fórum tiszteletbeli elnöke, Leitner János, a Szatmár megyei NDF elnöke és Kádár Gyula, a Német-Román Gazdasági Egyesület elnöke.

A megbeszélésen Meier-Klodt hangot adott annak, mennyire lenyűgözi Szatmár megye multietnikai jellege és kulturális diverzitása, egyenesen mini-Európának nevezve a régiót. A nagykövet elmondta, egyik kiemelt célja, hogy támogassa a duális oktatás fejlesztését (amelyben Brassó mellett Szatmár megye úttörő szerepet játszik Romániában). Másik prioritás számára, hogy erősítse a német nyelvű oktatást Nagykárolyban, ahol jelenleg csak általános iskolai szintig tanulnak a gyerekek Goethe nyelvén.

Tekintve, hogy 50 éve vette fel ismét egymással a diplomáciai kapcsolatokat Románia és Németország, amelyek 25 éve kötötték meg a barátságról szóló egyezményt és 10 éve csatlakozott Románia az Európai Unióhoz, Meier-Klodt felvetette: Szatmárnémetiben kellene szervezni egy regionális, de akár országos szintű ünnepséget a három jubileum margójára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: