2009-09-29 14:20:27• hírek • Gozner Gertrud

Szatmáron nem jelentkezett a vírus

Az utóbbi héten újabb hat sertésinfluenzás esetet fedeztek fel Romániában, ezzel a megbetegedések száma elérte a 339-et - jelentették be az Egészségügyi Minisztérium képviselői. Az új betegek szinte mindegyike külföldről hurcolta be a vírust, és nem az országban fertőződött meg vele.

Körülbelül négymillió romániai lakos betegedhet meg az új típusú vírustól az elkövetkező periódusban - állítják a járványügyi szakemberek. A fertőzési időszak valószínűleg a jövő év februárja és áprilisa közötti időszakban fog kicsúcsosodni. A várható magas számú megbetegedés ellenére a szakemberek nyugalomra intenek, mivel arra a periódusra már megfelelő számú oltás fog a lakosság rendelkezésére állni.

Az első szakaszban ötmillió darab vakcina kerül legyártásra a Cantacuzino Intézetben, majd havonta újabb egymilliót tudnak majd előállítani. A december elsején kezdődő oltási kampány során először a diákokat oltják be, de csak ha a szülők is beleegyeznek. Utánuk a várandós nők következnek, szintén csak akkor, ha ők maguk kéri. A kampány során a minisztérium három millió ingyenes oltást oszt ki a tanulók, egyetemisták és az iskoláskor előtti gyerekek között. Ugyancsak elsőbbséget élvez a határokon, a hadügyben, a repülőtereken és az egészségügyben dolgozó személyzet.

Dr. Lidia Tamas, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványügyi szakembere valószínűnek tartja a megjósolt négy milliós megbetegedési arányt, viszont még nem tudni, hogy ez milyen mértékben fogja a megyénket érinteni. Egyelőre a hagyományos influenza megelőzésre szükséges vakcinaszámot írják össze a megyében. Ennek kapcsán október folyamán lekérjük a különböző egészségügyi és oktatási intézményekből, hogy a tavalyi év folyamán hány beteget regisztráltak, és ez alapján adjuk le az oltásokra a kérvényt a minisztériumba - magyarázta Tamas.

A tavalyi évben 56 ezer influenza elleni vakcinát kértünk és kaptunk, valószínűleg az idén is ugyanennyit fogunk - tette hozzá. Az új influenzára leginkább a fiatalabb, 15-29 év közötti korosztály érzékeny, ezért őket kell majd beoltani - fejtette ki a közegészségügyi hivatal munkatársa.

Az, hogy mennyi oltás fog a megyébe kerülni a decemberi kampány során a diákok számától függ. Először lekérjük az iskoláktól hogy hány tanuló szeretné megkapni az oltást, de egyelőre a klasszikus influenza elleni oltás élvez elsőbbséget. A szezonális influenza elleni védőoltás nem véd az új influenzavírussal szemben - hangsúlyozta ki a járványügyi orvos.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: