2016-01-20 17:09:06• hírek • Kocsis Zoltán

Sok ezer embernek továbbra sincs egészségügyi kártyája

Már a kezdet is nehéz volt! Szakemberek, az egészségügyben dolgozók egy része az első pillanattól kezdve vitatta az elektronikus egészségügyi kártya szükségességét, bevezetésének racionalitását. Használata immár kilencedik hónapja kötelező, mégis Szatmár megyében több ezer ember még nem jutott hozzá a kártyához, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál méteres sorok kígyóznak...

A kártya 2015. május elsejétől vált kötelezővé és szeptember elsejétől kizáróvá. A két időpont közötti periódus egyfajta átmeneti, ha úgy tetszik, türelmi időszak volt, szeptember elseje óta azonban semmilyen egészségügyi szolgáltatást nem lehet igénybe venni a kártya felmutatása nélkül. Kivételt képez ez alól természetesen a sürgősségi, életmentő beavatkozás...

Furcsa fintora a sorsnak, de nevezhetjük tipikusan romániai történetnek, hogy Szatmár megyébe az utolsó kártyák jóval azok kizáróvá válása után, októberben érkeztek meg. És nem kevés kártyáról van szó, hanem 10.779 darabról. Más kérdés, hogy ezeket az azóta eltelt közel három hónap alatt sem sikerült kiosztani, mint ahogy dr. Gliga Raveca, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár orvosi igazgatója szerdán elismerte. Mi több, az elmúlt hónapokban a posta 11.725 darabot vitt vissza - ezeket nem vették át tulajdonosaik. Dr. Gliga azt is hozzátette, eddig 2458 kártyáról kellett másolatot kiadni: az eredetieket ugyanis vagy elvesztették, vagy ellopták, tulajdonosuk esetleg férfjhez ment. De jó pár kártya hibásan is érkezett.

Ilyen körülmények közepette nem csoda, hogy az egészségügyi pénztár ügyfélfogadó ablakai előtt méteres sorokban kígyóznak az emberek, megpróbálván hozzájutni ahhoz, amit eddig csak nyűgnek érezhetnek a nyakukon. Főleg, ha hozzátesszük, hogy szeptember óta imár több alkalommal dőlt össze a kártyák leolvasát lehetővé tevő számítógépes rendszer.

Dr. Gliga csalódottságának adott hangot több közintézménnyel, például az Adó- és Pénzügyi Hivatallal vagy éppen a nyugdíjosztállyal való együttműködés kapcsán. „A legtöbb gondunk azonban a OPSNAJ-zsal van (a belügyminisztériumi intézmények dolgozóinak saját egészségbiztosítási pénztára, szerk.). Sok esetben járatjuk, sétáltatjuk szerencsétlen embereket", neheztelt dr. Gliga.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: