2011-05-02 16:28:59• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmáron készült

Immár második alkalommal gyűjtötte egy csokorba a Román-Német Gazdasági Egyesület (DRW) és a Kisiparosok Kamarája azon Szatmár megyei cégeket, melyek tevékenységében fontos tényező Németország, bővebben a német nyelvterületek. A „Szatmáron készült" kiállításnak, melyre május 5.-7. között kerül sor, a célja, hogy mindezen cégek megismerkedjenek egymással, bővítsék kapcsolati tőkéjüket.

A tavalyi kiállításon 54 cég mutatta meg magát, az idein viszont, amint azt Dan Brumboiu, a DRW elnöke a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, számuk meghaladja a hetvenet. Az összesen 76 kiállító számára így már szűkösnek bizonyult a tavalyi helyszín, a Megyei Múzeum kiállítóterme, így az idei eseményre a Grand Mallban kerül sor, a Stefan cel Mare és a Iuliu Maniu utcák kereszteződésében lévő bevásárlóközpont tulajdonképpen ezzel a kiállítással mutatja meg magát először a nagyközönség számára.

A kiállítók között megtalálunk olyan nagy, Szatmárnémetiben működő, német tulajdonban lévő cégeket, mint a Dräxlmaier vagy a Zollner, továbbá román-német vegyes tulajdonban lévő vállalkozásokat és olyanokat is, amelyeket tevékenységi köre köti a német nyelvterületekhez. Részt vesznek a seregszemlén emellett Nagykárolyban és Fényben székelő cégek, míg külföldről érkeznek kiállítók Magyarországtól Ausztrián át Németországig. Szatmárnémeti testvérvárosa, Wolfenbüttel két standdal képviselteti majd magát.


A Román-Német Gazdasági Egyesület sajtótájékoztatója
A Román-Német Gazdasági Egyesület sajtótájékoztatója


A sajtótájékoztatón Márkos Tibor, a Technosam cég menedzsere, a DRW alelnöke bemutatta a kiállítás logóját, amely Szatmár megye térképe mellett a itt lakó három nemzet lobogójának a kombinációját tartalmazza. „Ezen a területen három nemzet, románok, magyarok, németek laknak együtt, közös célunk pedig nem lehet más, mint egy boldogabb, szebb jövő. Ehhez elengedhetetlen a gazdasági fejlődés, aminek fontos feltétele, hogy a piacon lévő cégek megmutassák magukat. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani", mondta.

A három napos rendezvényen nem csak a kiállító gazdasági társaságok teszik tiszteletüket, hisz több fontos közéleti személyiség is elfogadta a szervezők meghívását. Így Szatmárnémetibe látogat majd Andreas von Mettenheim, Németország bukaresti nagykövete; Klaus Johannis, a Német Demokrata Fórum elnöke, egyben Nagyszeben polgármestere és Ovidiu Gant, a romániai német kisebbség parlamenti képviselője. A helyhatóság helyi vezetői mellett pedig első ízben meghívást kaptak egyes kulturális szervezetek képviselői is. Nem véletlen az sem, hogy a kiállítás időpontja egybeesik a Német Kulturális Napokéval (május 6.-8.): a szervezők ezzel szeretnének minél gazdagabb programot biztosítani az érdeklődőknek, vendégeknek.

A kiállítás mellett a vendégek szervezett program keretein belül megtekinthetik Szatmárnémeti belvárosát, a Dräxlmaier gyárat, valamint a Nachbil és a Zetea jóvoltából egy-egy kellemesnek ígérkező, kötetlen esti beszélgetésen vehetnek részt Krasznabélteken illetve Aranyosmeggyesen.

A kiállítás csütörtök délben 12.30-kor nyit, ahová minden kedves érdeklődőt várnak. Ugyanígy pénteken 10.30-as kezdettel a Vasile Goldis Egyetem a Stefan cel Mare utcában található épületében tartandó gazdasági szimpóziumra is, ahol a téma a szatmári gazdaság lehetőségei lesz. Vasárnap 10-18 között bemutatkoznak a kiállító cégek.

A DRW igazgatótanácsa
A DRW igazgatótanácsa

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: