2015-02-20 12:50:40• hírek • Kocsis Zoltán

Az embercsempészet áldozatainak 40%-a kiskorú!

A szülők felelősségét hangsúlyozta Gheorghe Ungur, az Országos Emberkereskedelem-ellenes Ügynökség regionális vezetője péntek délelőtt Szatmárnémetiben, ahol a megye tanintézményeinek képviselőivel találkozott.

Noha pontos számokkal nem tudott szolgálni, elmondta, hogy az utóbbi években folyamatosan emelkedik az emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények száma. Sajnálatos módon pedig ezen esetek 40%-ának kiskorúak az áldozatai - akár már első osztályos gyerekektől kezdve.

Célját tekintve az emberkereskedelem több kategóriáját különítik el a szakemberek, attól függően, hogy az áldozatokat mire kényszerítik: munkára, koldulásra, szexuális tevékenységre, gyermekpornográfiára vagy éppen szervkereskedelem donoraivá válnak.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy immár nem az erőszak az áldozatok „begyűjtésének" legnépszerűbb eszköze, hanem az internet, a közösségi oldalak. Ezért is nagyon fontos a szülők felelőssége, akiknek persze az egyik legfontosabb személyiségformáló szerepük is van. Igaz, mondta Ungur, volt olyan eset Bihar megyében, hogy saját anyja adta lányát 60.000 euróért.

Az ügynökség 2007-es működése óta Szatmár megyében megközelítőleg húsz áldozatról tudnak, árulta el a szakember.

Hogy a téma mennyire aktuális, zárásként álljon itt egy pénteki hír: a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyön hat személyt vettek őrizetbe négy kiskorú szexuális szolgáltatásokra való kényszerítése vádjával - a gyanúsítottak között pedig egy helyi rendőrtiszt is van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: