2011-01-07 17:15:58• hírek • Szatmár.ro

Tervek az egészségügyben

A szaktárca idei legfontosabb célkitűzéseiről is beszélt csütörtöki, bukaresti sajtótájékoztatóján Cseke Attila egészségügyi miniszter: a decentralizáció eredményei is megmutatkoznak, és a rendszer informatizálása is elkezdődik végre ebben az évben.

„2011-ben folytatni szeretnénk a tavaly elkezdett reformstratégia gyakorlatba ültetését. Négy kiemelt célkitűzésünk van, amelyek közül nagyon fontos az egészségügyi rendszer informatizálásának első lépése, az egészségügyi kártya bevezetése. Jelentős befektetéseket tervezünk az országos programok terén, különös tekintettel a rákmegelőzésre és a sürgősségi ellátásra, beleértve az infrastruktúra korszerűsítését is. Folytatódik a decentralizációs folyamat, ugyanakkor több olyan intézkedést léptetünk életbe, amely a fiatal orvosok hatékonyabb képzését segíti elő" - nyilatkozta Cseke Attila tárcavezető.

Az országos egészségügyi kártya használata kötelező lesz minden biztosítottnak, aki közegészségügyi szolgáltatásokat szeretne a jövőben igénybe venni, és minden orvos kap egy szakorvosi kártyát, ezeket egyszerre kell majd használni - magyarázta a miniszter, miközben bemutatta a kártya prototípusát is, amelyet az Országos Nyomdaipari Vállalat január végén kezd el gyártani, miután lezárja a közbeszerzést a polikarbonát lapok és az elektronikus chipek beszerzésére.

A befektetések terén, a miniszter azt is elmondta, a szaktárca 2011-ben is támogatja a sürgősségi ellátás fejlesztését, az Országos Mentőszolgálat és a Rohammentőszolgálat mentőautó- és helikopter-állományának bővítésével és modernizálásával, többéves szerződés keretében új járműveket vásárol, hiszen jJelenleg csupán 3 életmentő mentőhelikopter használható az ország egész területén.

A kórházak intenzív osztályainak, valamint az onkológiai intézetek és osztályok felújítására és felszerelésére mintegy 190 millió lejt fog költeni az Egészségügyi Minisztérium 2011-ben. Cseke Attila elmondta, a rendelkezésre álló összegből egyformán részesülnek majd a minisztérium, valamint az önkormányzatok fennhatósága alatt álló kórházak. Ugyanakkor, 2011-2012-ben új programokat is útjára indít a szaktárca, amelyek közül a legfontosabbak a daganatos megbetegedések szűrését, illetve a mesterséges megtermékenyítést célozzák - ezke részleteit a következő hetekben dolgozzák ki a szakemberek.


Cseke Attila az egészségügyi kártya mintájával
Cseke Attila az egészségügyi kártya mintájával


„A rendszer szempontjából mindenképp előnyösebbek a hosszabb programok, ezért javasoltuk a kétéves programok bevezetését, ugyanis ez mind a rendszer, mind a beteg szempontjából előreláthatóbb" - mondta Cseke Attila. Az idén elkezdődő három rákszűrési programra összesen 80 millió lejt különítenek el, a méhnyakrák, mellrák és a vastagbél-daganatos megbetegedések korai stádiumban való diagnosztizálására. A szaktárca másik kiemelt prioritása a lombikbébi program, amelynek költségvetése előreláthatóan mintegy 4 millió lej lesz. Ez az első ilyen jellegű országos program, és bevezetésére azért van szükség, mert más országokhoz hasonlóan Romániában is egyre gyakoribb gond a terméketlenség.

Folytatódnak a kórház-átszervezések: összevonással vagy megszüntetéssel, miután 2010-ben már 10 veszteséges kórházat megszüntetett a szaktárca. Bizonyos esetekben azért van szükség az intézkedésre, mert ezáltal valósulhat meg egyes intézmények legmagasabb kategóriába való sorolása, leginkább egyetemi központokban, mint például Temesvár, Kolozsvár, Marosvásárhely, Iasi, Craiova vagy Bukarest.

A miniszter elmondta, 2011-ben a rezidensvizsga decentralizációja is megvalósul, a szaktárca és az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemek rektorai között létrejött megállapodás alapján, és ennek nyomán a szakképzésért az egyetemi központok felelnek. „A megállapodás az Egészségügyi Minisztériumnak és az egyetemeknek egyaránt fontos vállalása, hatalmas lépés a decentralizálás felé. Ezáltal alapjaiban szervezzük át a vizsgát, és könnyebben elérhetővé tesszük a rendszert a jelentkezőknek. A fiatal orvosok esetében arra keresünk megoldást, hogy mielőbb vonjuk be őket az egészségügyi rendszerbe, és tartsuk itthon őket. Egy lehetséges megoldás lenne, ha biztosíthatnánk a rezidens orvosok egyfajta korlátozott praktizálási lehetőségét, továbbá, ha magasabb bérezési kategóriát érnénk el a pályakezdő orvosoknak" - nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter, emlékeztetve a napokban közzétett rendelet-módosításra, amely jóváhagyná egyes kompetenciákban a rezidensek korlátozott praktizálási jogát. Fontos változás az is, hogy az egységes bérezési törvénynek köszönhetően idéntől a rezidens orvosok fizetése 40- 70%-al növekszik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: