2010-11-19 15:26:12• hírek • Szatmar.ro

Szatmáron járt a belügyminiszter

Megyénkbe látogatott Igas Traian, Románia közigazgatási- és belügyminisztere.

A vezető a közelgő schengeni csatlakozásra való tekintettel kereste fel a petei, illetve a csanálosi átkelőket, Szatmárnémetiben pedig több vezetővel is találkozott. Mint elmondta, térségünk jelenleg egy kereszteződésnek a központja, hiszen Magyarországgal és Ukrajnával is találkozik Szatmár megye. A csatlakozás után a Magyarországgal határos átkelőket megszüntetik, az épületeket pedig a helyi önkormányzatok használatába bocsájtják. Így például Pusztadaróc községéhez kerül az a petei vámépület, amit 2001-ben építettek.

Gaman Mihály daróci polgármester elmondása szerint, jelenleg még nem tudják mihez kezdenek a szóban forgó épülettel, annyi azonban bizonyos, hogy jó célt fog szolgálni. Elképzelések vannak, a pénzügyi helyzetet viszont elemezniük kell ahhoz, hogy bármilyen lépéseket is tegyenek az ingatlan kihasználására.

A belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó szervek vezetőivel való találkozásán a miniszter elmondta, igen nehezményezi, hogy ezek nem kommunikálnak kellően a központtal és felhívta a figyelmüket arra, hogy ezen változtatniuk kell. Az elöljáró szerint országunk igen közel áll a schengeni övezethez való csatlakozáshoz, az előírt hét pontból hat értékelésén már túl vagyunk, a hátralévő egyre pedig decemberben kerül sor.

A határrendészet 195 millió euró támogatást kapott, aminek következtében jelenleg 98%-os felkészültséggel várhatjuk a csatlakozást - mondta Ignas.

Arra a kérdésre, hogy tud-e azokról a csempészeti esetekről, amelyekben belügyi dolgozók nevei is felmerülnek, mint elkövetők és amennyiben igen, milyen lépéseket kíván tenni, a miniszter elmondta: természetesen kivizsgálunk minden egyes esetet és amennyiben bebizonyosodik, hogy munkatársaink érintettek az ügyben, megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elnyerjék büntetésüket. Az előző évhez képest egyébként 40%-al nőtt a lefoglalt csempészcigaretta mennyisége, tehát elmondhatjuk, hogy hatékonyan dolgoznak a kollégák.

Ignas hozzátette: ''A belügyi szervek modernizálását tűztem ki célul. Biztosíthatom a lakosságot arról, hogy mindaddig, amíg a miniszteri funkciómat betöltöm, a nyugati szellemiség bevezetésén fogok munkálkodni. El kell felednünk a szovjet modellt, amelyet talán a mi hazánkban is érvényesítettek és a jól működő nyugati modelleket kell példaként szem előtt tartanunk.''


A belügy modernizálását tűzte ki célul
A belügy modernizálását tűzte ki célul


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: