2010-07-05 21:03:27• hírek • Szatmar.ro

Szatmáron járt Elena Udrea

A megyébe látogatott Elena Udrea Regionális Fejlesztési és Turisztikai miniszter. A hivatalos látogatás pozitív hozadéka az, hogy a szaktárca vezető je több finanszírozási szerződést  írt alá.

A vártnál rövidebbre sikerült Elena Udrea látogatása, hiszen mint elmondta, az árvízsulytotta vidékeken több időt töltött el az előre eltervezettnél. Először Avasfelsőfaluba utazott, hogy Csehi Árpád megyei tanácselnökkel közösen aláírják az egészségügyi intézmény felújítását célzó 2.885.384 lejes projektet. Ebből a pénzből a városi kórház járóbeteg osztályát újítanák fel és kicserélik a 17 szakrendelő berendezését, orvosi felszerelését. Emellett ötféle másik egészségügyi szolgáltatást is létesítenek, amelynek köszönhetően nem kell majd elküldjék a betegeket a megye más kórházaiba a felszereltség hiánya miatt.

Az avasfelsőfalusi látogatás után Szatmárnémetit is útba ejtette a miniszter. A járókelők is sejtették, hogy valami nagy dolog történik a városban, hiszen Udrea fél órás látogatása alatt beindították a Közigazgatási palota előtt található szökőkutat. A megyei tanács nagytermében bár sokan összegyűltek – többek között polgármesterek, a prefektusi hivatal alkalmazottai, illetve a megyei tanács is képviseltette magát – a miniszternek nem állt módjában hosszabb időt eltölteni a szatmáriak körében. Rövid szónoklata után sor került a Regionális Operatív Program keretében az oktatási intézmények fejlesztéséről szóló támogatás aláírására is. Túrterebes község Művészeti és Mesterségek iskolájára 770.486 lejt különített el a minisztérium, hogy jobb körülményt teremtsenek az itt tanulók számára, a  mezőpetri iskolára pedig 1.028.356 eurót szánnak.


Egy órás késéssel érkezett Szatmárnémetibe a miniszter
Egy órás késéssel érkezett Szatmárnémetibe a miniszter


A találkozón Udrea kifejtette, bár nehéz gazdasági helyzetben kormányoznak, mégis megvan a lehetőség arra, hogy Romániába európai pénzeket hozzanak le. Megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy év végéig  legalább 3 milliárd eurót kapjanak meg a 4,3 milliárdból. Ezen kívül igyekeznek utakra, kanalizálásra és vízhálózatokra, ANL lakás programra valamint hőszigetelésre is elkülöníteni az állami költségvetésből is.


Szép számban összegyűltek a politikusok Udrea fogadására
Szép számban összegyűltek a politikusok Udrea fogadására


A miniszter asszony megígérte, hogy odafigyel a felszólaló polgármesterek kéréseire és ügyüket megvizsgálja, majd ezután átvette azt az oklevelet és érmét, amelyet Szatmár megye prefektusa, Giurca Radu adományozott neki.

Amint a prefektus elmondta, idén ünneplik kilencvenedik évét annak, hogy Szatmár megyének prefektusa van.
Bár az oklevélnek nem sok köze volt Udrea miniszterhez, ő boldogan vette azt át és kifejtette, nagy megtiszteltetés ez számára.

Az oklevél átadása után, a politikusok és a sajtó képviselői átfáradtak a megyei tanács kistermébe, ahol sor került a villám sajtótájékoztatóra, amely kevesebb, mint másfél perc alatt véget is ért.
Ezután a miniszter elhagyta az épületet, a Közigazgatási Palota előtti téren pedig leállították a szökőkútat, így előzvén meg a víz pazarlását.
A holnapra tervezett nagykárolyi kastély, illetve a tasnádi strand meglátogatása pedig elmarad, csakúgy, mint a szilágysomlyói és a zilahi, mivel amint Udrea fogalmazott, a kormány visszahívta, hiszen jelenleg az árvízsúlytotta térségeken a helye.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: