2009-04-23 12:57:15• hírek • Gozner Gertrud

Szatmáron is nő a rákbetegek túlélési esélye

A rákkal diagnosztizált európai pácienseknek egyre nagyobb a túlélési esélye, áll az Eurocare 4 (Európai Rákbeteg Nyilvántartó) tanulmányában, amelyet 23 ország bevonásával készítettek.

Románia kimaradt a tanulmányból, mivel nálunk még nem létezik egy rákbetegeket nyilvántartó névjegyzék. Ennek ellenére a hazai orvosok és a betegek képviselői szerint az új diagnosztikai módszerek bevezetésével Romániában is nőtt a betegek túlélési aránya. Romániában összesen 400 ezer rákos beteget tartanak nyilván, a tavaly év során 85 ezer új pácienst diagnosztizáltak ezzel a kórral.

Szatmár megyében is egyre több rákkal kezelt páciens gyógyul ki betegségéből - nyilatkozta lapunknak Dr. Pop Stelian, a szatmári kórház onkológiai osztályának a vezetője. Jelenleg a megyében 5840 beteget tartanak nyilván, naponta két új esetet regisztrálnak az osztályon.

Megyei szinten a leggyakoribb daganatos betegség a tüdőrák, ezt követi a mellrák, a méhnyakrák valamint az emésztőszervek különböző rosszindulatú elváltozásai. Amint Pop doktor kifejtette, a daganatos betegek részt vesznek egy országos onkológia programban, amelynek keretén belül ingyen hozzájuthatnak a rák elleni küzdelemben használt legeredeményesebb gyógyszerekhez, és ez jelentősen megnöveli a diagnózis megállapítása utáni élettartamot.

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet adatai szerint évente egymillión halnak meg tüdőrákban, a betegek 90%-a 40 év körüli. A legtöbb elhalálozás Magyarországon történik. Daganatos betegségekből legnagyobb számban Franciaországban és Spanyolországban gyógyulnak meg a a páciensek, míg a legkevesebben Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában.

Megyei szinten a leggyakoribb daganatos betegség a tüdőrák

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: