2011-09-02 12:17:39• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmáron idén annyi autót loptak el, mint Bukarestben egy nap alatt

A rendőrség strukturális átszervezéséről, a stratégiai célkitűzésekről, a korrupció elleni harcról, az előléptetések szigorításáról beszélt pénteken Szatmárnémetiben Pataki Csaba alprefektus jelenlétében Lucian-Florin Guran, a belügyminisztérium helyettes államtitkára valamint Janica Tiganasu, a korrupcióellenes ügyosztály rendőrkapitánya.

A sajtótájékoztatón elhangzott többek között, hogy az átszervezések következtében csak azok maradtak a rendőrség kötelékeiben, akik tényleg megérdemlik. Ez szépen is hangzik, ám Mihai Capra, a prefektusokkal való kapcsolattartásért felelős államtitkár szerdán szintén Szatmárnémetiben jelentette ki, hogy a megyében összesen 24 munkahely szűnt meg a rendőrségen, ám hozzátette, hogy a belügyi intézmények reformja következtében nagyon sokan a minisztérium már intézményeihez „igazoltak" át...

Guran kifejtette továbbá, hogy az új rendőrségi kódexben fokozott szigorúságot kérnek kollégáiktól, mint ahogy szigorították az előléptetések kritériumait is - többek között vizsgázniuk kell azoknak, akik magasabb rangra vágynak. A jövőben például az ifjonc rendőr három évig köteles azon a szinten szolgálatot teljesíteni, ahová kihelyezték. Az eddigi gyakorlat ugyanis az volt, hogy az akadémia vagy a tisztképző iskola elvégzése után (ami ezentúl kizáró tényező lesz minden rendőrkandidáns számára) rögtön magasabb tisztségben szerettek volna dolgozni. Szintén a fellépés szigorítását várják attól a lépéstől, hogy amennyiben valamely rendőrt az általa megbüntetett személy valamiért feljelenti, a perköltséget a jövőben a rendőrség fizeti és nem maga a rendőr.

Az államtitkár-helyettes leszögezte továbbá, hogy a stratégiai célok között szerepel a rendőrségi szóvivő és a sajtó minél jobb együttműködése. „Gyakran előfordult, hogy a szóvivő közvetlenül egy esemény után nem rendelkezett elég információval, ezért a sajtó téves információkra támaszkodott és ezeket terjesztette", magyarázta Guran.

Tiganas elmondta, hogy további lépéseket tettek a korrupció visszaszorítására is. Létrehoztak egy Telverde elnevezésű telefonügyeletet, amelyet a lakosság ingyenesen hívhat, amennyiben korrupciós eset szemtanújává válik. A Telverde száma 0800.806.806, ezt elvileg az ország bármely pontjáról ingyen lehet tárcsázni. A rendőrkapitány elmondta továbbá, hogy készülőben van egy törvénytervezet, amely nagyobb jogkört biztosít majd a rendőrségnek a közigazgatásban elkövetett korrupciós esetek felgöngyölítésére.

Szatmár megyét illetően a két szakember örömteli hírről számolt be: az idén tovább csökkent a bejelentett bűncselekmények száma. Ennek példázataként Guran elmondta, hogy a megyeszékhelyen idén összesen nyolc autót loptak el. Annyit, amennyit Bukarestben átlagban egy nap alatt szoktak!

Tiganasu hozzátette továbbá, hogy az idei év első hét hónapjában két rendőr is jelezte, hogy megvesztegetési kísérlet résztvevője volt: a rend egyik őrét 400 angol fonttal, a másikat pedig 500 euróval próbáltak „jobb belátásra bírni". Ám ők ezt nem fogadták el, és feljelentést tettek.

Vajon hányan vannak, akik nem így jártak el...?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: