2020-01-15 10:03:54• hírek • Bajnai Botond

Szatmárnémetitől 33 km-re ütötte fel a fejét a madárinfluenza

Foto: illusztráció, forrás: South China Morning Post
Foto: illusztráció, forrás: South China Morning Post

Az Európa szerte terjedő kór miatt a megfertőzött gazdaság mind a 18 000 szárnyasát kénytelen elpusztítani az állategészségügyi hatóság.

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (ANSVSA) egy nagy létszámú majorságot tartó tojástermelésre specializálódott szárnyas-farmon a szomszédos Máramaros megyei Szinérváralján.

A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette, a vírus elterjedésének megakadályozása érdekében az állatokat állami kártalanítás mellett leölik.

A gazdaságban a fertőzött állományban nagymértékben megemelkedett az elhullás január eleje óta, továbbá megjelentek a betegségre gyanút keltő klinikai tünetek is. Az ANSVSA laboratóriumi vizsgálatai kedden megerősítették a madárinfluenza jelenlétét, mégpedig a H5N8-as altípust.

Az állategészségügyi hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében, a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítás mellett szerdán a Szinérváraljai szárnyasfarm teljes állományát, mind a 18 000 szárnyast leöli.

Kedden a Máramaros megyei prefektúrán egy videókonferencia során egyeztettek a Belügyminisztérium munkatársaival, ahol minden szükséges óvintézkedést megszervezte a környező megyék biztosítása érdekében. Mivel egy, Európában egyébként is terjedő járványról van szó az állategészségügyi hatóságok fokozott figyelmet fordítanak a fertőzött gócok felszámolására, és a betegség továbbterjedésének megakadályozására.

A hatóságok szerint a H5N8-as vírus a lakosságra nem jelent veszélyt, az emberre nézve nem fertőző, mindezekkel együtt azt javasolják, amennyiben betegségre utaló jeleket mutató baromfit észlelnek, azt azonnal jelezzék az állatorvosnak, illetve tartózkodjanak annak érintésétől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: