2017-01-23 21:38:09• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémetin kívül több más önkormányzatot is érdekel a komposzt-program

Egyelőre nem tudni, a környezetvédelmi minisztérium mikor írja ki a programot, ám az biztos: Szatmárnémeti az elsők között lépett. A komposztálók iránt nagy az érdeklődés vidékről - néhány önkormányzat részéről is.

Uniós követelmény, hogy Románia csökkentse azt a hulladékmennyiséget, amelyet a szeméttelepeken lerak. A háztartási hulladék mennyiségének csökkentésére pedig az egyik legjobb eszköz az újrahasznosítás. Már amit lehet persze. A növényi eredetű hulladékot pedig lehet, komposztálás révén remekül hasznosítható trágya lesz belőle. Éppen ezért a környezetvédelmi minisztérium igyekszik támogatni az önkormányzatokat, hogy minél több háztartásba eljuthassanak a komposztáló berendezések. Szatmárnémetinek másfél millió lej áll rendelkezésére erre a célra.

Pontosabban legtöbb másfél millió. A pontos összeg annak függvénye, hány kérvény fut be a polgármesteri hivatalhoz. Ahol amúgy a 11-es szobában lehet benyújtani az igényléseket.

Igényelni két fajta komposztálót lehet. A kisebbik és egyszerűbb 200 liter űrtartalommal rendelkezik. Az ember felül beleteszi a növényi hulladékot, aztán néhány hónap múlva alul kiveheti a trágyává komposztálódott anyagot. A nagyobbik az 400 literes és kavargatni kell benne a hulladékot. Az ígéretek szerint ettől felgyorsul a komposztálási folyamat.

Mindezeket Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, valamint az intézmény önkéntesei mondták el hétfőn az Auchanban megtartott tájékoztató akció során. Amelyhez később Maskulik Csaba városmenedzser is csatlakozott. Tőle megtudtuk, hogy január elseje óta mintegy 370 igénylést nyújtottak be eddig.

„Remélem, a tájékoztató akciók következtében ez a szám nőni fog. Céljaink között szerepel, hogy egy-két év múlva megpróbáljunk egyezségre jutni a Florisallal: aki komposztálja és felhasználja növényi eredetű hulladékát, az kevesebb szemétdíjat kelljen fizessen". Maskulik azonban figyelmeztetett is: szigorúan ellenőrizni fogják, hogy az igénylők arra és ott használják ezeket az eszközöket, amire és ahová igényelték!

A városmenedzser elmondta: azok is igényelhetnek komposztálót, akik ugyan tömbházban laknak, de rendelkeznek kerttel, hétvégi házzal - szigorúan Szatmárnémeti területén belül!

Érthető módon kulcsszó a Szatmárnémeti területén belül - még ha máshonnan is jelentős az érdeklődés. Szerencsére nem csak a lakosok részéről, hanem néhány önkormányzat is jelezte: ők is pályáznának. „Pusztadaróc, Szatmárpálfalva, Szamosdob, Csanálos, valamint Tasnád és Avasfelsőfalu érdeklődött eddig", árulta el Békéssy.

Egyelőre senki sem tudná megmondani, mikor vihetik haza az igénylők a komposztálókat, amelyek egyenkénti ára amúgy 300, illetve 1500 lej lenne. Addig is az a legfontosabb, hogy akinek szüksége van a berendezésekre, jelentkezzen a polgármesteri hivatalban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: