2019-03-11 07:26:59• hírek • Szatmar.ro

Szatmárnémetiek is jelentkeztek a Problema Solvenda Romania történelmi problémamegoldó versenyre

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A Problema Solvenda Romania nevet viselő, történelmi témájú problémamegoldó versenyre lezárult a jelentkezési határidő. Városunkból is jelentkeztek diákcsapatok a megmérettetésre.

Az idén, 2019-ben január – április között megrendezett versenyre a Mathias Corvinus Collegium és a Case Solvers szervezésében 18 magyar és 17 román anyanyelvű háromfős csapat jelentkezett. A csapatok különböző városokból regisztráltak, mint Arad, Gyulafehérvár, Nagyenyed, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Szatmárnémeti, Kolozsvár és vegyesen alkotják  9-12. évfolyamos középiskolás diákok. Városunkat a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csoportja képviseli. 

 

A verseny fő célja újragondolni a történelmet, kiaknázni a „mi lett volna, ha” típusú szcenáriókat, és megteremteni egy alternatív múltat. Unalmas, évszám-magolós feladatok helyett a versenyzők egy történelmi szerepjáték forgatókönyvét kapják meg, és különböző elemzési, stratégiai módszereket használva „átalakíthatják” azt, ezzel együtt pedig  a múltat is. 

 

A következőkben online felkészülésben lesz részük a diákoknak, majd részt vesznek az első megmérettetésen, az online selejtezőn. A videók gyakorlatorientáltan, egy valós történelmi példán keresztül mutatják be a problémamegoldás olyan alapvető eszközeit, mint a SWOT-elemzés, döntési fa és a kockázatok kezelése, továbbá hasznos tanácsokat nyújt a versenyző csapatoknak a prezentációkészítéshez, illetve a döntő során az egyes prezentációk után a zsűritagok által feltett kérdések megválaszolásához.

 

A verseny további szakaszai:

 

2019.03.04-10. online tréning

2019.03.11-16 online selejtező

2019.03.18-19. eredményhirdetés

2019.04.02. elődöntős és döntős eset kiküldése

2019.04.06. elődöntő és döntő Kolozsváron

 

További információkért látogassák meg a weboldalukat, és a Facebook oldalukat!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: