2016-01-11 16:52:29• hírek • Szatmár.ro

Szatmárnémetiben végezte a líceumot a Saul fia egyik mellékszereplője

A nagybányai Molnár Levente a főszereplő egyik barátját alakítja a Golden Globe-díjas filmben.

Mint arról beszámoltunk, a Saul fia című magyar alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat. Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését.

A film története

A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt és szállította ki a hamvakat a táborból. A megterhelő fizikai munka miatt a sonderesek a tábor többi foglyánál jobb bánásmódban részesültek, a többi táborlakótól elkülönítve laktak, de mint a "titkok őrzőit", néhány hónap után kivégezték a tagjaikat. Az újonnan alakuló Sonderkommando első feladata az előző generáció elégetése volt. A sonderesek közül nagyon kevesen élték túl a háborút.

1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Társai tudják, hogy bármelyik pillanatban kivégezhetik őket, fegyvereket gyűjtenek és lázadást szerveznek. Saul viszont az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát, és ettől kezdve a férfit a menekülés helyett egy másik lehetetlen küldetés élteti: elhatározza, hogy kicsempészi a testet és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket.

Szatmári kötődésű szereplő

Mint kiderült, a magyar filmgyártásnak hatamas elismerést hozó és remélhetőleg új lendületet adó alkotásban egy Szatmárnémetihez kötődő színművész is feltűnik. A nagybányai Molnár Levente ugyanis a szatmárnémeti Ioan Slavici Nemzeti Kollégiumban érettségizett, onnan vezetett az útja a színművészeti főiskolára. A filmben Molnár Saul "munkatársát" és barátját, Ábrahámot, a film legfontosabb mellékszereplőjét alakítja.

A színész a filmes és színházi munka mellett szinkronizál is: A csodálatos Pókember című film mindkét részében ő a címszereplő magyar hangja, de ő szinkronizálta a Madagaszkár című animációs filmekben Martyt, a zebrát - akinek egyébként Chris Rock kölcsönözte a hangját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: