2012-05-15 13:56:17• hírek • Póti Orsolya

Jubileumi ünnepség a svábok betelepítésének emlékére

„Szatmári svábok háromszáz éve" címmel rendez jubileumi ünnepséget május 18-20. között a Romániai Német Demokrata Fórum Szatmári és Nagykárolyi Szervezete, valamint a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum. A rendezvénysorozat a Német Kulturális Napokhoz hasonlóan betekintést enged a szatmári svábok kultúrájába, életfelfogásába és alkalmat ad arra, hogy jobban megismerhessük ezt a népcsoportot.

Idén is ünnepel a Szatmári Német Demokrata Fórum, hiszen három napos rendezvénysorozattal és tudományos szimpóziummal emlékezik meg a svábok Szatmár megyébe való betelepítésének háromszáz éves évfordulójára.

A szimpóziumra május 18-19. között kerül sor a nagykárolyi Károlyi-kastélyban, míg a „Szatmári svábok 300 éve" rendezvénysorozatnak két napon át a szatmárnémeti kulturális intézmények adnak otthont, vasárnap pedig a nagykárolyi kastélyba és környékére várják az ünnepelni vágyókat.

A rendezvény szervezői tettek arról, hogy a közönség gazdag és változatos programok közül válogathasson, ugyanis három napon keresztül koncertek, vetélkedők, kiállítások, filmbemutatók, workshopok, valamint látványos felvonulások és táncbemutatók várják az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat részletes programját Johann Forstenheizler, a Szatmári Német Demokrata Fórum elnöke ismertette a május 15-i sajtótájékoztató keretében, amelyen jelen volt Christine Sutoris, a Stuttgarti Külföldi Kapcsolatok kulturális menedzsere, Maria Reiz, a „Johann Ettinger" Német Elméleti Líceum igazgatónője, Izabella Veibell, a fórum kulturális referense, valamint Karl-Heinz Rindfleisch, a „Gute Laune" kulturális csoport vezetője.

Mint megtudtuk, a rendezvény fénypontjának a péntek délelőtti kórusverseny, a német líceumban zajló szimpózium, valamint az iskolai ünnepség számít, de központi szerepet kapnak a német nyelvű workshopok, táncházak és kulturális előadások is, melyekbe főként a „Johann Ettinger" Német Líceum diákjai és a Szatmári Német Demokrata Fórum tagjai kapcsolódnak be.



Az esemény egyik újdonsága, hogy a zárórendezvényeknek a nagykárolyi Károlyi-kastély és környéke ad otthont. Vasárnap itt kezdődnek a programok a Stefan Barth-emléktábla felavatásával, ezt követően szentmisére kerül sor, majd fúvósok kíséretében kerül sor felvonulásra a Székesegyháztól a kastélykertig. A kastélykertben 14.30 órától kulturális programok várják az érdeklődőket, este 19 órától pedig sváb bál veszi kezdetét.

A Német Kulturális Napok szervezéséből igencsak kivette részét a "Johann Ettinger" Líceum iskolaközössége, hiszen érdekes szimpóziummal és gyerekeknek szóló programokkal készülnek.

A rendezvénysorozat szervezői és támogatói többek között a Szatmári Német Demokrata Fórum, a Stuttgarti Külföldi Kapcsolatok, a Szatmár Megyei és Városi Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal.

A rendezvény vendégei lesznek többek között  Dr. Christoph Bergner, Németország határain kívül élő németekkel foglalkozó államtitkár, Ovidiu Ganz parlamenti képviselő, valamint  Klaus Christian Olasz temesvári konzul.

A rendezvény programja:

Péntek, 2012 május 18. Szatmárnémeti

10:00 Kórusverseny - a "Dinu Lipatti" Filharmóniában
10:00
Szimpózium „300 éve letelepedett szatmári svábok 1712 -2012" - Rövidfilm a német kisebbség történelméről - "Johann Ettinger" Német Líceum
11:00
Kézműves Műhely - a „Johann Ettinger" Németi Líceum Kantinjában
17:00
Iskolai Ünnepség - "Iskola másként" címmel - a „Johann Ettinger" Német Líceum Udvarán - A jubileumi ünnepség megnyitója - A Johann Ettinger-emléktábla felavatása

Szombat, 2012 május 19. Szatmárnémeti

09:00 Gyerekeknek szóló ünnepség - Kulturtreff, Sváb ház (Lucaciu utca 1. szám alatt)
14:00
Táncház és tánctanfolyam - A „Gute Laune" táncbemutatója - Kulturtreff, Svábház
18:30
Kultúrprogram - "Dinu Lipatti" Filharmónia

Vasárnap, 2012 május 20. Nagykároly

10:00 A Stefan Barth- emléktábla felavatása
10:30
A vendégek fogadása a Székesegyház előtt - Kossuth Park
11:30
Szentmise
13:00
Felvonulás - a Székesegyháztól a kastélykertig
14:30
Kultúrprogram - Kastélykert
19:00 - 24:00
Sváb bál

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: