2012-05-20 13:26:16• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémetiben véget értek a Német Kulturális Napok

A Dinu Lipatti Filharmóniában szombat délután megtartott kulturális program jelentette a Német Kulturális Napok zárómozzanatát Szatmárnémetiben. Az ünnepségsorozat vasárnap Nagykárolyban folytatódik.

A Német Demokrata Fórum és a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum a kulturális napok keretein belül emlékezett meg a szatmári svábok 300 évvel ezelőtti betelepítéséről. A „Szatmári svábok 300 éve" megemlékezés-sorozat szintén május 18-20. között zajlott, a Német Kulturális Napok keretein belül. Mindkét esemény szombat délután a filharmóniában vett búcsút Szatmárnémetitől.

A kulturális program nyitányán a szatmárnémeti, nagykárolyi és mezőpetri tagokból álló férfi kórus elénekelte a szatmári svábok himnuszát. A dugig megtelt előadóterem közönsége felállva tisztelgett.

Ezt követően Leitner István, az NDF Szatmárnémeti szervezetének elnöke rövidke beszédében köszönte az egybegyűlteket, köztük Dr. Christoph Bergnert, Németország határain kívül élő németekkel foglalkozó államtitkárt, Ovidiu Ganz parlamenti képviselőt, valamint  Klaus Christian Olasz temesvári konzult. Kiemelte, hogy csak úgy lehet biztos jövője egy közösségnek, ha az ismeri a múltját is.

A beszéd után gyerekek mutatták be, hogy mit tanultak a táncműhelyen, majd a Gutenberg Sathmar Ifjúsági Egyesület mutatta be a „Liebe ist..." című színdarabot, amit Kolozsváron tanultak be. A folytatásban Cristi Jorga gitárszólóját, majd a Gute Laune tánccsoport előadását, végül pedig a kórusverseny győzteseit csodálhatta meg a közönség.

A háromnapos ünnepségsorozat programja igen változatos és sokszínű volt, koncertek, vetélkedők, kiállítások, filmbemutató, műhelymunka, felvonulás és tudományos szimpózium alkotta a palettát. Az események pedig szombat délután csak Szatmárnémetiben értek véget, Nagykárolyban ugyanis vasárnap felavatták a Stefan Barth emléktáblát, amit szentmise, felvonulás és kultúrprogram követett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: