2019-09-30 09:56:15• hírek • Bajnai Botond

Szatmárnémetiben tartották az idei ORTE Konferenciát

A mintegy 117 év múltra visszatekintő Országos Református Tanáregyesület (ORTE) évről évre megtartja éves közgyűlését és konferenciáját, melynek idei helyszínéül a Szatmárnémeti Református Gimnáziumot választották.

Az eseményre az elmúlt hétvégén került sor, péntek délutántól vasárnapig. Csernaburczky Ferenc, az egyesület elnöke a konferenciát megelőzően a Szatmár.ro-nak elmondta a nagy múltú tanáregyesület célja alapvetően a magyarországi református tanárok összefogása, de igazából mindazoké, akik a református oktatással szeretnének kapcsolatba kerülni és tenni azért valamit.

 

 

Az egyesület alapszabályzatában az elődök annak idején a számos alapelv között megfogalmazták: a protestáns-református szellemiséget kívánják képviselni, aminek nagyon jó lehetősége az iskolák közti és a gyülekeztek közti kapcsolattartás is. Éppen ennek okán az éves közgyűléseket és konferenciákat más és más helyen rendezik meg, gyakran a határon túlra is ellátogatnak. A látogatás során betekintést nyerhetnek az adott város református tanintézményének életébe és munkájába, de ugyanakkor igyekszenek megismerkedni a környékkel, az ott élő emberekkel is. Ezek az alkalmak pedig mindig megerősödéssel és feltöltődéssel járnak az egyesület számára.

 

Tata, Pécs, Nagykőrös, Sárospatak, Debrecen, Miskolc, és Kazincbarcika református tanintézményeinek képviselői ezúttal Szatmárnémetibe látogattak el, ahol Református Gimnázium vendégszeretetét élvezhették.

 

Az esemény péntek délután vette kezdetét. A programok sorát egy áhítat nyitotta, amit Király Lajos esperes vezetett, majd 450 Szatmárban címmel Póti Eduárd, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója tartott előadást.

 

 

Szombaton szakmai kirándulásra indultak konferencián résztvevők, Nagybánya irányába indult a csapat. Ellátogattak a nagybányai református templomba, majd előadást hallhattak Nagybánya és környékének történelmi és egyházi életéről, amit városnézés követett a belvárosban. Ebéd után Koltóra indultak tovább, ahol a református templom mellett a Petőfi múzeumot tekinthették meg.

 

Délután visszatért a csapat Szatmárnémetibe, ahol egy újabb városnézés következett, felkeresve a város történelmi szempontból nevezetes pontjait.

 

Vasárnap a Németi református templomban vettek részt a délelőtti istentiszteleten.

 

 

s

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: