2011-11-25 15:46:44• hírek • szatmár.ro

Szatmárnémetiben lép fel a Kaláka együttes

December 7-én a szatmárnémeti Láncos templomban lép fel a Kaláka együttes.

Már kaphatók jegyek a színház jegypénztárában a Kaláka együttes december 7-i, 18 órától kezdődő szatmárnémeti koncertjére. A  jegypénztár munkanapokon 10.00-17.00 óra között és szombaton 10.00-13.00 óra között van nyitva.

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek, és népzenét játszanak saját feldolgozásban. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. Kányádi Sándor írta a Kaláka 25 éves jubileumára: "A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, „szív-némaságra” született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti „eredeti dallamot”.

A Kaláka együttes tagjai és hangszereik: 
Becze Gábor: nagybőgő, gitár 
Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató 
Gryllus Vilmos: cselló, gitár, charango, koboz, doromb 
Radványi Balázs: mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról-házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A Kaláka együttes karácsonyi hangversenyének kerete ez a betlehemes játék. A műsorban elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka dalok.

1987-ben jelent meg ez a Kaláka lemez. Azóta járnak adventkor „házról-házra”, templomról-templomra, iskoláról-iskolára, színházról-színházra ezekkel a dalokkal. Minden évben néhány napot határon túli magyarlakta vidéken töltenek, így az eddigi kb. 400 karácsonyi előadás harmada Erdélyben, a Partiumban, Kárpátalján, Vajdaságban, a Felvidéken, Burgenlandban, Szlovéniában, a horvátországi Baranyában és Csángóföldön volt.

A Kaláka együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: