2017-05-20 13:47:45• hírek • Szatmár.ro, Agerpres.ro

Szatmárnémetiben járt, gazdákkal is találkozott a mezőgazdasági miniszter

Petre Daea a prefektúra kis gyűléstermében hallgatta meg a gazdák problémáit.

A Szatmár megyébe látogató minisztert már a Prefektúra bejáratában "elkapta" a sajtó, több kérdést is nekiszegezve. Daea elmondta, szerinte a romániai paradicsom szezon előtti piacra kerülése új versenyhelyzetet teremt, mert eddig a küldöldi termékek uralták a piacot az idényen kívüli időszakokban. Eddig mintegy 500 tonna paradicsom került forgalomba, de a miniszter reményei szerint 5.000 tonnát is eladnak még a szezon előtti ciklusban. "Több mint 6.800 termesztő pályázott erre a támogatásra, és a kezdeti sikert látva természetesen készülnek az anyagi jutalomra is, vagyis az 1.000 négyzetméter után számított 3.000 euróra' — mondta a szaktárca vezetője. Beszélt arról is, hogy a déli megyékben hamarosan jelentős mértékben javulhat a mezőgazdászok tevékenységének minősége, ugyanis több nagy öntözőrendszert is birtokba vehetnek majd.

A szatmári gazdák is kérdések sorával várták a minisztert, aki meglehetősen nyíltan válaszolt. Kijelentette, hogy el szeretne hárítani minden akadályt a mezőgazdaság jó működése elől. Ezért is hangolta össze a különböző, mezőgazdasággal foglalkozó intézmények munkáját. Ígéretet tett arra, hogy a társulások a jövő évtől kezdődően nem csak "elméletileg" részesülhetnek adókedvezményben. A birtoklevelek kiadásával kapcsolatban egy gazda arra panaszkodott, hogy a 120 hektár földje több mint 200 parcellából áll össze, a tulajdonjogokat pedig már lassan két éve próbálja tisztázni. A miniszter szerint ez egy olyan probléma, amit helyben kell megoldani.

A miniszter szatmári tartózkodása során ellátogatott az ország legnagyobb, Gombáspusztán található goji-ültetvényére, részt vett a Halmi Epernapok megnyitóján, illetve egy agroturisztikai panzió felavatásán, szintén Halmiban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: