2009-07-23 20:22:09• hírek • Parajdi Andrea

Szatmárnémetiben járt és ígérgetett a miniszterelnök

Emil Boc miniszterelnök és Radu Berceanu szállításügyi miniszter mindössze két és fél órát tartózkodtak csütörtökön délután Szatmárnémetiben, azonban ez az idő bőven elegendő volt arra, hogy minden olyan fejlesztésre ígéretet tegyenek, amelyet a megyei és városi vezetők problémaként megemlítettek. Lesz körgyűrű és gyorsforgalmi út is -állítja Boc.

Szatmárnémeti infrastrukturális fejlesztései nincsenek elfelejtve a kormány részéről -ezzel indította sajtótájékoztatóját városunkban tett látogatása során Emil Boc miniszterelnök. Mint mondta prioritásként kezelik Szatmárnémeti körgyűrűjének megépítését, hiszen a közlekedési gondokat ez a beruházás oldaná meg leginkább, hozzátette: a gyorsforgalmi út projektét sem vették le napirendről.

„A központi pénzek is egyre szűkösebbek, így annyit tudunk tenni, hogy rangsoroljuk a fejlesztések fontossági rendjét, és arra adunk leghamarabb pénzt, ami valóban lényeges beruházás" - mondta a miniszterelnök, aki ígéretet tett arra, hogy jövőre belefoglalják a költségvetésbe Szatmárnémeti körgyűrűjét, ami a gyorsforgalmi út projektjét képezi. A Nagykároly felől érkező elkerülő út a város észak-keleti részén 19 kilométeren épülne meg egy vasúti felüljáróval és egy Szamos híddal együtt.

Boc úgy nyilatkozott, hogy a Nagybánya-Szatmárnémeti-Nyíregyházi gyorsforgalmi út megépítésének első fázisaként Szatmárnémeti „félkörgyűrűjének" látnának hozzá, hiszen ez a fejlesztés közlekedési szempontból a teljes projekt leglényegesebb része. A miniszterelnök elmondása szerint ennek az évnek a végén már a munkálatok közbeszerzési eljárását is szeretné letudni, hogy jövő év elején elkezdődhessen a körgyűrű beruházása.

Radu Berceanu szállításügyi miniszter arról számolt be, hogy a gyorsforgalmi út projektje is sínen lehet, amennyiben Szatmár megye beleegyezik abba, hogy az út ne négy, hanem csupán két sávos legyen. „A gyorsforgalmi út nem azért fontos a megyének, mert komoly közlekedési gondok vannak a megnövekedett forgalomtól, hanem azért szorgalmazzák a beruházást, mert így időben sokkal hamarabb lehetne majd megtenni a Nagybánya és Nyíregyháza közti útszakaszt" -magyarázta a miniszter.

Berceanu elmondása alapján sokkal kevesebb pénz kell egy két sávos út megépítéséhez, amelyre jövőre tudnának is keretet elkülöníteni, így a beruházás elejét vehetné. A továbbiakban pedig ha valóban szükségessé válik, lesz rá lehetőség, hogy négy sávosra bővüljön a három várost összekötő autóút. Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke úgy nyilatkozott ebben a gazdasági helyzetben ideális lenne a miniszter által támogatott projektvariáció, hiszen az új út a maga két sávjával is sokkal könnyebb közlekedést tenne lehetővé.


Emil Boc miniszterelnök és Radu Berceanu szállításügyi miniszter
Emil Boc miniszterelnök, Radu Berceanu szállításügyi miniszter és Csehi Árpád tanácselnök


Az elöljárók látogatásuk során a megyei és városi vezetőkön kívül a megye polgármestereivel, a decentralizált intézmények vezetőivel és több PD-L párttaggal is találkoztak. A gyűlés során szó esett arról, hogy Tasnád városa elbukhatja azt az uniós pénzt, amelyet vízhálózat bővítésre nyert, ugyanis az összeget szeptember 30-ig fel kellene használni, ez azonban a jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik megvalósíthatatlan. Boc megígérte, hogy kérni fogja a pénz felhasználási idejének hosszabbítását.

A miniszterelnök továbbá arra is ígéretet tett, hogy a jelenleg kivitelezés alatt álló Nagyvárad-Szatmárnémeti útszakasz projektjében is megpróbál módosítást eszközölni, ugyanis a projekt nem tartalmazza a Nagykárolyon átvezető 4,9 kilométeres út modernizálását, ám a városnak nem lenne miből megoldja az út rehabilitációját. Boc továbbá azt is kiemelte, hogy a Majtényi-felüljáró megépítését is 2010-ben be fogják fejezni.

A Szatmár Megyei Reptér fellendítésének kérdése is felmerült a találkozó során, ám Berceanu nem sorolta a legfontosabb teendők közé. Véleménye szerint miután megépül a körgyűrű és a gyorsforgalmi út, akkor válik vonzóbbá a környék a befektetők számára, így akkor azon is érdemes lesz gondolkodni, hogyan lehetne logisztikai központtá fejleszteni a helyi repteret.

A miniszterelnök első alkalommal tett látogatást városunkban, ám nem is vitte túlzásba a vendégeskedést. A lényeg persze nem az, hogy mennyi időre érkezett, hanem, hogy a rengeteg ígéretéből mennyire fog emlékezni ha visszatér a fővárosba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: