2011-08-19 15:23:04• hírek • Szatmár.ro

Szatmárnémetiben járt a mezőgazdasági miniszter

A jelenleg is zajló projektekre hívta fel a figyelmet Valeriu Tabara miniszter.

Dorgálni, illetve segíteni jött Szatmárnémetibe Valeriu Tabara mezőgazdasági miniszter pénteken, a minisztériumhoz tartozó igazgatóságok vezetőinek társaságában. A Szatmár Megyei Tanács nagy gyűléstermében a környező megyékből is érkeztek vidékfejlesztési pályázatokban részt vevő cégek és polgármesterek, hogy meghallgassák a minisztert.

Tabara elsősorban az Országos Vidékfejlesztési Programmon keresztül futó projektekről beszélt, főleg a 322 kiírás projektjeiről. Ennek a projektnek a keretein belül települések pályázhattak különböző fejlesztésekre - iskola vagy kultúrház-felújításra, útépítésre, víz, kanalizálás kiépítésére. Szatmár megyében Börvely, Csanálos, Magyarcsaholy, Szatmárudvari, Ráksa, Aranyosmeggyes, Apa, Turc, Kisgérce, Kányaháza, Nagytarna, Homoród, Szatmárhegy, Pusztadaróc, Szilágypér, Mikola, Érendréd, Mezőpetri, Piskolt, Felsőberekszó, Szaniszló, Kolcs és Szamosborhíd települések adtak le ilyen pályázatot, és nyertek is, ám néhány esetben még meg sem kezdődtek a munkálatok - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Csehi Árpád megyei tanácselnök.

Azok a települések pedig, akik még semmi előrelépést nem tettek a projekt lebonyolításában - ilyen Ráksa vagy Felsőberekszó - elveszíthetik a megnyert projektet - jelentette ki a miniszter, aki szerint az így fennmaradt pénzösszeget majd olyan településeknek adják oda, amelyek tudnak mit kezdeni a pénzzel. Az, hogy bizonyos esetekben a feljesztsekbe még bele sem kezdtek meglepő, hiszen van olyan település, aki 2008-2009-ben már tudott róla, hogy támogatást nyert.

Szatmár megyében hamarosan három településen is vidékfejlesztési projektet zárnak le: Mezőpetriben, Turcon és Aranyosmeggyesen. A miniszter azt is kilátásba helyezte, hogy azok a települések, akik a nyertes projektet nem tudták, vagy nem tudják év végéig kihasználni, akár pénzbüntetést is kaphatnak. Tabara szerint a cél az, hogy minél több EU-s pénzt hívjanak le a romániai vidéki települések, amíg van rá lehetőség, s a miniszter annyira elszántnak tűnt ebben a ügyben, hogy saját mobiltelefonszámát is megadta a közel 300 fős hallgatóságnak, hogy ha tanácsra, segítségre van szükségük, nyugodtan kérdezzék őt.

Közel 300-an hallgatták meg a minisztert

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: