2014-04-06 13:11:16• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémetiben is megjelentek a koldulást elutasító táblák

A szatmárnémeti önkormányzat - több erdélyi városhoz hasonlóan - olyan táblákat helyezett ki a város legforgalmasabb kereszteződéseiben álló forgalmi lámpák oszlopaira, amelyek arra kérik a lakosokat: ne adjanak pénzt a kuldosoknak. Ön szerint célravezető-e ez a fajta eljárás?

„A kéregetők - társadalnunk csapása" - így lehetne magyarra lefordítani azt az együttműködési protokollt, amelyet idén februárban kötött a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a helyi rendőrség, a csendőrség, a Szociális Közszolgáltatások Szatmárnémeti Osztálya (SPAS), a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, valamint a Stea Egyesület. Ennek keretein belül március közepén döntöttek a nagyobb hatósági (rendőrségi és csendőrségi) jelenlétről azokon a városrészeken, ahol a kéregetők gyakran előfordulnak. Szintén ekkor fektették le a lakosság figyelmét felkeltő kommunikációs kampány alapjait is.

Ennek következtében április 4-én, pénteken városszerte több figyelemfelkeltő táblát helyeztek ki a hivatal munkatársai. „A te pénzed nem segíti őket! Mondj nemet a koldulásra! Kampány a kéregetés megelőzésére és leküzdésére!", áll az elsősorban a forgalmi lámpák oszlopaira rögzített táblákon.

Ilyen táblák láthatóak péntek óta többek között a Burgya-sarkon, a Decebal-híd és a Károlyi út kereszteződésében, a Szabadság-tér körüli körforgalom lámpái alatt, a Láncos-templom mellett vagy éppen az Árpád (Vasile Lucaciu) utcán a múzeummal szemben. Természetesen kizárólag román nyelven.

„Felkötik kezüket, lábukat, eljátszák, hogy nyomorékok és úgy kéregetnek", mondja nem titkolt felháborodottsággal a néni, aki a múzeum előtti lámpánál árulja az újságokat. Ezzel a véleményével vélhetően sokan értenek egyet, hasonló simlisségről a Szatmár.ro is beszámolt.

Az is egyértelmű, hogy a kezdeményezés nem egyedi, hasonló táblák több erdélyi nagyvárosban jelentek meg az elmúlt években. A rossz gazdasági helyzet és az elégtelen szociális háló mellett Ön szerint célszerűek-e a hasonló kezdeményezések? Mi lehet egyáltalán az a hatékony út, amivel fel lehetne számolni ezt a jelenséget?

A helyi rendőrség nyilvántartásában szereplő koldusok, kéregetők száma meghaladja a háromszázat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: