2011-01-14 14:19:44• hírek • Póti Orsolya

Szatmárnémetiben is hódít a triálozás

A városban többen is csodálkozva figyelnek fel azokra az ülés nélküli, speciális biciklikre, amelyeken fiatalok mutatják meg kerékpározási ügyességüket. Bizonyára sokan kíváncsiak, miféle sport ez, hogyan alakult ki és  kik űzik Szatmárnémetiben. A bike triálról, azaz triál-biciklizésről a 16 éves Mihailescu Ádám beszélt hírportálunknak.

Aki kedveli az extrém sportokat bizonyára nyomon követi a városunkban történő fejleményeket, eseményeket is e téren. A 16 éves Mihailescu Ádám legelőször a Kölcsey Napokon mutatta be az extrém triálsport kerékpáros változatát, a bike trialt, majd a Partiumi Napokon is sikeres bemutatót tartott.

Szerkesztőségünkben Ádám elmesélte: első speciális biciklijét két évvel ezelőtt kapta meg, születésnapjára, amellyel az internetes videók hatására azonnal gyakorolni kezdett. Több mint két hónap edzés kellett ahhoz, hogy egyszerűbb dolgokat elsajátíthasson, de a napi több órás edzés megtette hatását, ugyanis a fiatal fiú egy éven belül bemutatókat tartott és versenyekre iratkozott be.

De mi is a kerékpár-triál?

Nagyon sokan hallottak már történeteket arról, hogyan is alakult ki a triál, kik voltak az első triálosok, merre is található e nagyszerű sport bölcsője. A kerékpár-triál a motorkerékpár-triálból származik. A motorkerékpár-triálos versenyzők a gyerekeiknek szerettek volna adni valamit, amin gyakorolhatnak, mielőtt motorra ülnének, és voltak srácok, akik jobban megkedvelték a triálsport kerékpáros változatát, mint a motorosat. A triál egy egyéni sport, mely lényege, hogy egy speciális, ülés nélküli  kerékpár használatával a versenyző végigmanőverez, illetve egyensúlyoz egy erre a célra kialakított mesterséges, vagy természetes akadálypályán. A cél, hogy végigjusson a pályán minél kevesebb, a földdel való fizikai kontaktussal, ennélfogva minél kevesebb büntetőpontot szerezzen. Aki a legkevesebb hibát véti, az nyer.



Ádám 2009-ben több triálversenyre iratkozott be: szerepelt Nagyváradon, Kolozsváron, Székesfehérváron és Nyíregyházán. A nyíregyházi versenyen junior kategóriában első helyet ért el. Anyagi gondok miatt a 2010-es évben a versenyeket sajnos ki kellett hagynia, ugyanis a speciális kerékpár karbantartása elég költséges.

„A versenyek szempontjából az idei évet már nem szeretném kihagyni. Minél több rendezvényeken szeretnék bemutatót tartani, hogy a következő generáció is kedvet kapjon ehhez a sporthoz, és a bemutatók alapján a támogatók szerzése is könnyebnek bizonyul. Szatmárnémetiben kevesen űzik a kerékpár-triált, de csak én vettem részt versenyeken. Sokaknak látszatra könnyűnek tűnik, de kevés gyakorlás után hamar feladják. Tény, hogy ebben a sportban a legfontosabb a kitartás és a türelem. A Polgármesteri Hivatal támogatásával nemsokára egy speciális pálya létesül a 15-ös lakónegyedben, ami nagy előrelépés, minek köszönhetően majd könnyebben lehet felkészülni a versenyekre. Eddig a város különböző pontjain gyakoroltam, de ez nem tesz jó sem a biciklinek, sem a lakosoknak" - mondta el Ádám.

A romániai bike trial versenyek jó  hangulatban zajlanak, körülbelül negyven ötven versenyző nevez be, és méri össze ügyességét.






Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: