2008-11-15 21:56:06• hírek • Szatmár.ro

Szatmárnémetiben is hódít a capoeira

A capoeira egy brazil harcművészeti, melyet a XVI. században a rabszolgák alakítottak ki. Fürge, trükkös mozdulatok jellemzik; gyakran közel a földhöz, vagy kézen-/fejenállva művelik, mindig zenére. Egyes verzióiban sok akrobatikus elem található. Előbb hazájában, Brazíliában vált egyre népszerűbbé, majd meghódította az egész világot.

Két fő stílusirányzat létezik a capoeirán belül: az egyiket lassabb, földközeli mozdulatsorok valamint a hagyományok és rítusok tiszteletben tartása jellemez, ez az Angola. A másik stílus az ún. Regional, amelyet folyamatos, akrobatikus mozgáskombinációk dominálnak. Itt a technikán és a stratégián van a hangsúly. Mindkét stílusra jellemzőek a cselek, színlelt támadások, lendületes rugások, illetve az ellenfél egyensúlyból való kimozdítását célzó mozdulatok.

 

A zene a capoeira szerves része. Meghatározza a Rodában (ejtsd Ho'da) a játék ritmusát és stílusát. A különböző hangszerek és az ének egyaránt fontosak a játék szempontjából. A ritmus a nagyon lassútól (Angola) a nagyon gyorsig (Sao Bento Regional) terjedhet. Egyes énekek kérdés-felelet formájúak (ahol a kórus kérdez, az énekes pedig válaszol) mások pedig egy-egy történetet mesélnek el. A téma igen változatos: híres capoeristák élete, a játék maga, vagy a szerelem egyaránt állhat a dal központjában. Egyes dalok kifejezetten egyszerűek, leginkább gyerekversekre emlékeztetnek. A capoeristák a dal vagy a berimbau által diktált ritmushoz igazítják mozdulataikat, így ebben az értelemben maga a zene a capoeira vezető eleme.

A szatmári capoeira csapat

A világon nagyon elterjedt es népszerű harcművészet a Capoeira, hazánkban is megjelent néhány éve. Jelenleg csak néhány varosban többek között Kolozsváron, Nagyváradon és Szatmárnémetiben is el lehet sajátítani a capoeira fortélyait.

Szatmárnémetiben 2007 augusztusában alakult meg az ország második Capoeira csoportja, a Capoeira Alto Astral, melynek vezetője Ionut Adrian, aki hat éven keresztül tanulta ezt a küzdősportot Portugáliában. Egy évvel az alapítás után, 2008 augusztusában sikerült megrendezniük egy capoeira fesztivált, amelyen részt vett az Alto Astral csoport alapítója, a brazil Contra Mestre Marco Antonio.

A fesztival keretein belül került sor a "Batozado"-ra is, amikor az arra érdemes diákok megkapták első öv-fokozatukat.

A capoeira kortól es nemtől függetlenül elkezdhető harcművészet. Aki szeretne megismerkedni a vele, és ezzel együtt a Brazil kultúrával, énekekkel vagy táncokat tanulni, az jelentkezhet Ionut Adrian edzőnél (0743200490) vagy Kis Kasza Bálintnál (0741789689, e-mail: kasza.balint@freemail.hu/kasza_balint@yahoo.com).

Szatmárnémetiben edzésekre minden hétfőn, szerdán és pénteken kerül sor, 20.30 órai kezdettel az Unio Iskola tornatermében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: