2016-10-31 10:01:41• hírek • Szatmár.ro, Agerpres

Szatmárnémetiben is általános sztrájkba léptek a Sanitas szakszervezet tagjai

Elsősorban egészségügyi ápolók és a kisegítő személyzet sztrájkol - az országban több mint 82 ezer személy. A Szatmár Megyei Kórházban is csatlakoztak az általános sztrájkhoz, a szolgálatban levő személyzetből csupán 30 százalék dolgozik. Az egészségügyi szolgáltatások nem szünetelnek, viszont bizonyos esetekben várni kell.

Utolsó szakaszához érkezett az egészségügyi dolgozók "Sanitas kedd" nevű tiltakozássorozata. Ennek keretében szeptember 20-án sztrájkőrséget tartottak a munkaügyi minisztérium előtt, majd szeptember 27-én a pénzügyi, október 4-én az egészségügyi minisztérium előtt, végül, október 11-én a parlament előtt. Október 12-én japánsztrájkra került sor. Most pedig általános sztrájkba léptek a szakszervezet tagjai, elsősorban egészségügyi asszisztensek és csatlakozott hozzájuk a kisegítő személyzet is.

A szakszervezeti tagok azért elégedetlenek, mert az irodai személyzet, az egészségügyi igazgatóságok alkalmazottai, a tanügyben és a szociális ellátásban alkalmazott egészségügyi dolgozók nem részesültek a 20-as és a 43—as sürgősségi kormányrendeletek által biztosított béremelésekben. A szakszervezet azt javasolta, hogy a kimaradt munkatársaikat akkor foglalják bele a kedvezményezettek körébe, amikor a parlament napirendjére kerülnek a kormányrendeletek - írja az Agerpres hírügynökség.

A Szatmár.ro hétfőn délelőtt Pop Aureliával beszélt - ő a Sanitas Szakszervezet Szatmár megyei vezetője. "A kéréseink közül az elmúlt időszakban semmit nem teljesítettek. Sajnáljuk, hogy ide jutottunk, reméljük, hogy ma az egészségügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően felfüggeszthetjük a sztrájkot. Viszont a folytatásra is készen állunk" - mondta Pop. Hozzátette: szeretnék, ha a pótlékok ügyében is rendet tenne az egészségügyi minisztérium. "A fizetési cetlinken két fizetés-összeg szerepel. Az egyik a 2009-es, erre kapjuk meg a pótlékokat. Aztán ott van a 2016-os fizetés, amit kézhez is kapunk, de azt tartanánk megfelelőnek, ha az idei fizetésre számolnák rá a különböző pótlékokat" - mondta. A szakszervezeti vezető szerint megoldást kell találni a nagy fizetéskülönbségek problémájára is.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: