2020-05-14 15:17:58• hírek • Bede Emőke

Szatmárnémetiben így fog zajlani a maszkok kiosztása

Amint arról korábban beszámoltunk, április végén a petei határőrök 300 ezer szájmaszkot foglaltak le, melyet a Sürgősségi Helyzetek Megyei Bizottságának május 12-i döntése értelmében a lakosság számára kell kiosztani. Noha első körben még sok volt a kérdőjel ennek mikéntje körül, Szatmárnémeti polgármestere egy virtuális sajtótájékoztatón ismertette, hogyan is fog ez zajlani az általa vezetett városban.

Kereskényi Gábor elmondta, Szatmárnémeti városa mintegy 89 500 darab szájmaszkot kap a fentebb említett mennyiségből. 23 ezer szájmaszk kiosztásához vélhetően azon civilszervezetek segítségét fogják igénybe venni, akikkel már eddig is együtt dolgozott az önkormányzat, hiszen ők ismerik leginkább a terepen tapasztalható körülményeket, továbbá ezen egyesületek és alapítványok már jól tudják, kik azok, akik valóban nem engedhetik meg maguknak, hogy szájmaszkot vásároljanak.


29 ezer maszkot a különböző egyházi felekezeteknek fognak kiosztani annak függvényében, hogy hány lelket számolnak az egyes gyülekezetek. Arról azonban, hogy e maszkok a hívekhez is eljussanak, már maguknak az egyházaknak kell gondoskodniuk – szögezte le a városvezető. További 10 ezer maszkot a Szatmárnémeti területén működő, nyugdíjasokat tömörítő egyesületek kapnak majd meg, a fennmaradó mennyiséget, azaz 27 500 maszkot pedig azon munkatársaik számára különíti el a hivatal, akiket fokozottan veszélyeztet a fertőzés, pl. a szociális igazgatóság alkalmazottai, akik munkájukból adódóan rengeteg emberrel kerülnek közvetlen kapcsolatba.


Ugyanakkor Kereskényi egy éles üzenetet is megfogalmazott a lakosság számára. „Vállalva a kockázatot, hogy szavazatokat veszítek, azt kell mondanom, hogy mindenkinek egyéni felelőssége a védekezés, tehát nem az önkormányzat alamizsnájára kell várni. Mindenkinek kötelessége gondoskodni a biztonságról, hiszen egy esetleges fertőzés esetén csak így kerülhető el, hogy tovább terjedjen a betegség. Természetesen ez most egy jó lehetőség, viszont nem fognak minden héten ilyen szállítmányokat lefoglalni” – szögezte le a polgármester, utalva a Peténél lefoglalt maszkokra. Hozzátette: szerencsére vannak olyan lakosai is a városnak, akik megértették a közösségi felelősségvállalás fontosságát, több lépcsőházban például nem vártak az önkormányzat által biztosított fertőtlenítésre, hanem önmaguk oldják meg a kérdést, rendszeresen fertőtlenítve a közös tereket.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: