2013-07-15 15:35:02• hírek • Póti Orsolya

Elkezdődött az egyetemekre való beiratkozás

Összesen hatvan hely várja a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karának Szatmárnémeti Kihelyezett Óvoda és Elemi oktatás pedagógiája szakára azok jelentkezését, akik pedagógusként képzelik el jövőjüket, 120 hely pedig a helyi közigazgatás karon várja a tanulni vágyókat várja.

Az egyetem szatmárnémeti kihelyezett tagozata idén is regionális beiratkozási központként működik, így nem csak a Szatmár megyei, hanem a máramarosi és a szilágysági végzősök is itt iratkozhatnak be a kolozsvári egyetem karain működő szakokra július 15-20. között - tudtuk meg Végh Balázs Béla egyetemi adjunktustól.

Végh ugyanakkor azt is elmondta: az egyetem közgazdaság, földrajz, jog és testnevelés szakára július 16-tól csak Kolozsváron iratkozhatnak be az érdeklődők.

Az egyetemre való beiratkozás július 15-én, hétfőn vette kezdetét, a jelentkezési határidő pedig július 20. A beiratkozni szándékozók minden nap 9.00-14.00 óra között jelentkezhetnek a Petőfi utca 47. szám alatt található egyetemen.

A magyar nyelvű óvónő és tanítóképző szak nappali tagozatán összesen 30 hely (15 államilag támogatott és 15 költségtérítéses hely) van, távoktatáson pedig szintén harminc költségtérítéses hely várja az érdeklődőket.

„Az óvónő- és tanítóképzés iránt érdeklődőknek a 2013/2014-es tanévben van még esélyük távoktatás formában Szatmárnémetiben tanulni, a következő tanévtől már nem lesz lehetőség erre" - mondta el az adjunktus.

A helyi közigazgatás szak román nappali tagozatán 18 állami és 32 fizetéses, a magyar tagozaton pedig 15 állami és 35 fizetéses hely várja a továbbtanulni vágyókat, távoktatás formában pedig harmincan képezhetik magukat. Ezen a szakon nem szűnik meg ez utóbbi lehetőség, sőt a 2014/2015-ös tanévtől mesteri képzés is indul, tudtuk meg Suta Stefantól, a kihelyezett tagozat vezetőjétől.

A felvételi eredményeit július 23-án teszik közzé, és 24-25. között lehet fellebbezni. A hallgatóknak 26-29. között kell visszajelezniük, hogy élnek-e a lehetőséggel és a jövőben kívánnak-e a tanszék diákjai lenni. A végső eredmények kifüggesztésére július 31-én kerül sor.

Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája szakirányra való bejutást 75%-ban az érettségi átlaga, és 25%-ban a nyelvi és alapvető matematikai kompetenciákat mérő tesz eredménye határozza meg. A helyi közigazgatás karon nincs felvételi vizsga. Frissen érettségizettek számára az érettségi átlaga képezi majd a bejutási jegyet.

A tandíj 2600 lej mind a nappali tagozatot, mind a távoktatást választók számára - ez négy részletben fizethető.

A beiratkozásnál a következő okiratokat kell leadniuk a jelentkezőknek:
- eredeti érettségi diploma és annak egy másolata
- kitöltött beiratkozási űrlap
- személyi igazolvány
- a beiratkozásról szóló elismervény

További információt az intézmény Petőfi Sándor utca 47-es száma alatt található székhelyén, továbbá a 0261-711-789-es telefonszámon, vagy a www.bbtepedsm.ro honlapon illetve az ubbcluj.ro email-címen kaphatnak érdeklődő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: